IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Василев: Енергийната независимост на България зависи от шистовия газ

Страната ни не създава никаква конкуренция между доставчиците на енергия, смята експертът

08:36 | 06.03.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Илиян Василев: Енергийната независимост на България зависи от шистовия газ

Ако България иска да е енергийно независима, тя трябва да започне проучвания за добиване на шистов газ, заяви в телефонен разговор в ефира на телевизия Bulgaria On Air експертът Илиян Василев.

"От 2009 г. насам страната ни не е направила нищо в тази насока и остава в уязвима позиция предвид несигурността около развитието на кризата в Украйна. Освен това при липсата на интерконекторни връзки и мораториум върху проучванията и добива на шистов газа държавата не създава никаква конкуренция между доставчиците на енергия и остава в неблагоприятно положение", каза експертът.

„Три години се повтаря едно и също, че вредите за природата ще са катастрофални. Хората отказват да видят, че в САЩ, където от години се развива добивът на шистов газ, няма замърсяване. Всяка година държавата плаща по 5 млрд. долара за други енергийни източници вместо да вложи тези пари в българската икономика”, коментира Василев.

Премиерът Пламен Орешарски сподели, че се ускорява изграждането на интерконекторните връзки. Предстои в края на месеца да влезе в действие интерконекторът с Румъния, изграждан в последните години. Ускоряват се също така плановете за изграждане на нова връзка с Гърция, респективно - свързването с трансатлантическия южен газопровод.

„В разговори сме с Турция за изграждането на интерконекторна връзка. Ще се изгради такава връзка и със Сърбия, с което мисля, че ще диверсифицираме или ще създадем предпоставка за диверсифициране на газовите източници“, заяви още Пламен Орешарски.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
Апропо, тук се сещам и за друго - Европа има и собствен газ - главно норвежки, но също английски и по-дребни залежи. Защо Германия си купува руски газ на висока цена и защо норвежците не продават на ниска ? Защо германците не се отърват от руснаците и не почнат добив на шистов газ ? Защо лобистът Василев не иде да им каже ?ЗАЩО ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
НЕма такава държава, нЕма такива ***. Абе, и за Keystone XL ли плащат руснаците на еколозите? 400 човека опандизиха при протестите в УСА преди ден! Нищо няма да хванеш от залежите! Разбери! Това е същото за което спорихме преди време - капитализмът и печалбите са за "социалистите" от БСП, ДС, СДС, ддС и останалата ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
Да се изясним по въпроса за скъпия руски газ и евтиния шистов. 1. В Европа никъде не се добива шистов газ, това е факт поради екологични съображения. Безспорно е, че се тровят подпочвените води ! Няма нито една държава в Европа, която да добива шиство газ. Поляците се пънат, но и те ще се откажат2. Ако в БГ се добива газ (дори не шистов), кой казва, че неговата цена ще е по-ниска от тази на другия (вносен) газ ? Ако аз произвеждам тук домати за 1 лв., а македонските се продават по 2 лв. на пазара, защо аз да продавам моите за левче ? Цената на газа е толкова, колкото потребителят е склонен да даде. БГ дпбивът няма да я намали, защото 1.този който добива няма сметка да се лишава от печалбата и 2. Добиващият ще е най-вероятно чужда компания на концесия, която ще си изсмуква печалбите. тя не е тук за черни очи. Като казах концесия - по странната логика на лобиста г-н Василев, би следвало като добиваме злато в БГ цената на златото да е по-ниска :))))) Защо не е и къде са печалбите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Нищо не пречи поне да проучим с какви залежи разполагаме.Ако наистина е толкова вредно (колкото някои продажници го изкарват) защо Газпром толкова настървено плаща на български еколози да реват.Само ние ли си обичаме децата и природата или пък тези в дето добиват шистов газ и нефт не е останало нищо човешко и само след 20-30 години ще са изтровили себе си и напълно измрели.Не бъдете ***, нито прекалено повърхностни че толкова лесно да ви превръщат в ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
GoldBear
преди 10 години
В Франция, Полша, Австралия и други го забранихаДобивът на шистов газ изисква големи количества вода и химикали, а опасенията за околната среда накараха редица правителства да го забранят или да наложат мораториум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 10 години
ха-ха-ха Няма човешка дейност без риск . То и открития въгледобив е*бава майката на селцата около марица-изток но ти нямаш против да ползваш електричеството от ТЕЦ-а нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
citizen_bg
преди 10 години
С какво ще произвеждаш плдове и зеленчуци, Иванчо? Те искат вода, а не газ. Точно тогава няма да произвеждаш нищо тук. Няма да остане и кой да произвежда. Българския газ няма да го добиваш ти, няма да спечелиш от него. Анадъ му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
citizen_bg
преди 10 години
Дилемата е ЖИВИ, ЗДРАВИ и плащаме за газ, или парите от мижавото намаление на цената на газа ги даваме за манджа, вода, здраве и още малко живот. Освен това газа е САМО ЗА ОГРАНИЧЕНО ВРЕМЕ, а плащането за здраве за много дълго. Колко трява да има в главата за да се проумее това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Обясни на децата в Чернобил и Фукушима колко е безопасна ядрената енергия! Събери цял куп учени, които да им обяснят, че това което е станало там, няма как да се случи и шансовете за подобни аварии са пренебрежимо малки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
ivan4o555
преди 10 години
Защо да произвеждаме плодове и зеленчуци в Б-я, като си ги купуваме от Турция, Гърция и Македония?!Не бива нищо да произвеждаме тук!Защо да добиваме български шистов газ, като може да си купуваме най-скъпия руски газ?!Необходимо е тук да няма производство на каквото и да е, а само търговия, като по този начин ние ще подкрепим " нашите братя" в целия свят!Защото сме социалисти! Долу на българското производство, то подкрепя международния империализъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още