IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Василев: Енергийната независимост на България зависи от шистовия газ

Страната ни не създава никаква конкуренция между доставчиците на енергия, смята експертът

08:36 | 06.03.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Илиян Василев: Енергийната независимост на България зависи от шистовия газ

Ако България иска да е енергийно независима, тя трябва да започне проучвания за добиване на шистов газ, заяви в телефонен разговор в ефира на телевизия Bulgaria On Air експертът Илиян Василев.

"От 2009 г. насам страната ни не е направила нищо в тази насока и остава в уязвима позиция предвид несигурността около развитието на кризата в Украйна. Освен това при липсата на интерконекторни връзки и мораториум върху проучванията и добива на шистов газа държавата не създава никаква конкуренция между доставчиците на енергия и остава в неблагоприятно положение", каза експертът.

„Три години се повтаря едно и също, че вредите за природата ще са катастрофални. Хората отказват да видят, че в САЩ, където от години се развива добивът на шистов газ, няма замърсяване. Всяка година държавата плаща по 5 млрд. долара за други енергийни източници вместо да вложи тези пари в българската икономика”, коментира Василев.

Премиерът Пламен Орешарски сподели, че се ускорява изграждането на интерконекторните връзки. Предстои в края на месеца да влезе в действие интерконекторът с Румъния, изграждан в последните години. Ускоряват се също така плановете за изграждане на нова връзка с Гърция, респективно - свързването с трансатлантическия южен газопровод.

„В разговори сме с Турция за изграждането на интерконекторна връзка. Ще се изгради такава връзка и със Сърбия, с което мисля, че ще диверсифицираме или ще създадем предпоставка за диверсифициране на газовите източници“, заяви още Пламен Орешарски.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Ежегодно 5 милиарда долара от джоба на бедния българин са достатъчно силен аргумент за поддържане на легендата за опасния шистов газ!Минимумът, кото трябва да направи България са проучванията за шистов газ, защото ако имаме доказани залежи, това ще е много силен коз при преговорите за цената на газта от Русия, но явно много силни интереси се опитват да спрат дори проучванията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
lubenmark
преди 10 години
Най-безопасната и най-евтината енергия е ядрената. Това е високотехнологичен процес, който може да се обясни само от специалисти в ядрената енергетика и физика. Всичко останало е журналистически и политически писания. Ако България нямаше продажни политици на които децата им са в чужбина, досега АЕЦ "Белене" да беше построена. При всички случаи, тя ще бъде построена, защото е необходима на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
data
преди 10 години
Други си е да плащаме на скъпия природен газ в Европа нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 11
citizen_bg
преди 10 години
Изпълзя поредния продажник и кандидат-ликвидатор на народа. Като си помисли човек обаче, идиотчетата са прави, няма по-независим от умрелия.Пъпешчо, шистовия газ се добива с МНОГО вода и ще замърсява МАЛКОТО питейна вода която имаме. Освен това добива на газ е ограничен до няколко години, а унищожаването на водата ще е за много по-дълъг период. Няма да доживееш да видиш края му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 14
melon
преди 10 години
Прав е! В България сме жертва на пропагандата срещу шистовия газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
doba
преди 10 години
експерте, експерте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още