IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Приморско са против изграждането на рибни ферми

Рибари и представители на туристическия бизнес се опасяват от замърсяване на водата и плажовете

10:38 | 11.03.14 г.
В Приморско са против изграждането на рибни ферми

Общинските съветници на Приморско са гласували против изграждането на рибни ферми за отглеждане на ципура в акваторията на залива между Приморско и Китен, съобщиха от общината.

Две варненски фирми са потенциалните инвеститори, които възнамеряват да изградят съоръжения в морето, през които морската вода свободно да циркулира. Потопените във водата рибарници ще са закотвени и осигурени с буйове и сигнални светлини.

Представители на туристическия бизнес и рибари обаче са категорично против съоръженията, коментираха пред Investor.bg от общината.

Според рибарите аквафермите ще нарушат естествената миграция на рибата, а това ще нанесе поражения върху и без това намаляващата популация на черноморска риба.

Ако бъдат изградени рибните ферми в залива, ще бъде забранено извършването на риболов и ще се възпрепятства акостирането на плавателните съдове, твърдят от общината.

Хората се притеснявали и от евентуално замърсяване на морската вода, тъй като рибата ще се храни с гранулирани смески. Само за едната ферма се предвижда в морето да се изсипва около 400 тона фураж годишно. Това би нарушило и променило изцяло развитието на популацията на всички видове организми и обитатели в района на рибната ферма, твърдят рибарите.

Представители на дребния и едър бизнес се опасяват, че освен водата ще бъдат замърсени и плажните ивици, което ще доведе до отлив на туристите. През посоченото от инвеститора място минава и трасето на Международната регата от Приморско до Китен.

Жителите на морската община били готови на протест срещу плановете за акваферми.

Мнението на общинския съвет обаче не е последна инстанция, то може да бъде взето под внимание от регионалните структури на екоминистерството, но това не е задължително, уточняват от общината.

Затова съветниците са гласували декларация, в която призовават Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция да откажат издаването на разрешителните. Общинският съвет ще внесе декларацията и в Народното събрание и Министерския съвет. Чрез нея съветниците от Приморско  настояват пред законодателя да промени на Законът за водите, в който не е предвидено участието на местната общност и местната администрация при издаването на разрешителни за ползване на воден обект.

От общината припомнят, че преди година там е постъпило инвестиционно намерение за изграждане на рибна ферма за отглеждане на дъгова пъстърва. Тогава населението е организирало протест и е събрало над 1500 подписа против плановете за акваферма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още