IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар с интерес за инвестиции и в туризма у нас

Зимните и спа-курортите, както и културно-историческият туризъм представляват интерес за инвестиционна компания

13:33 | 12.03.14 г. 2
Катар с интерес за инвестиции и в туризма у нас

Една от най-големите инвестиционни компании в света „Катар Холдинг“ има желание да участва в развитието на туризма в България, включително на зимните и спа-курорти.

Това стана ясно след срещата на президента Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на катарската държавна инвестиционна корпорация Ахмад Мухамад aл Сайед, съобщава пресслужбата на държавния глава, чиято официална визита в арабската страна продължава.

„Изразен беше и интерес за инвестиции в културно-историческия туризъм в България и популяризирането на българската история“, е заявил Плевнелиев пред български журналисти в Доха.


 
На срещата е било обсъдено изграждането на офис и жилищни сгради на територията на бившите военни поделения в София, в съседство с терените, на които е предвидено изграждането на „София тех парк“.

Катарската държавна инвестиционна корпорация е заинтересована също така от сключването на сделки в строителството и стратегическите недвижими имоти и за получаването на концесии за добива на метали в България, включително на злато и мед.
 
Ахмад Мухамад aл Сайед е потвърдил интереса на корпорацията към проекти в земеделието у нас и към производството на месни и млечни продукти.

„Създаването на дългосрочна национална програма в подкрепа на земеделието, която да се финансира от „Катар Холдинг“, е напълно възможна, но и държавата трябва да свърши много работа, защото Катар разчита на тясно сътрудничество с институциите“, коментира президентът. Той допълни, че успехът на такива проекти зависи и от активността на Българската селскостопанска академия, браншовите организации и специализираните селскостопански институти.
 
По време на срещата Ахмад Мухамад aл Сайед е подчертал готовността на държавната инвестиционна корпорация да подкрепи фирмите от България, които желаят да инвестират в Катар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
eboyanov
преди 10 години
В Катар не смляха ли хората с танкове от Саудитска Арабия, като се интересуваме от човешките права, защо не ги осъждаме и тях, а само Украйна, Сирия и др????! Иначе за инвестиции в нашата страна само слушаме, но нищо конкретно, все пак ккой ще ти инвестира в тая бандитска държава, ако ще и да сме най-богата в света на полезни изкопаеми.?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
lyusien
преди 10 години
Намерение за инвестиране не значи непременно реални инвестиции За инвестиции от Катар се говори още от времето на Симеон Сакскобурготски но нищо реално няма Арабите са твърде предпазливи и може би единственото което е сигурно е това че ще вложат пари в развитието на овцевъдството Условията за развитието на този отрасъл са едни от най добрите в Европа Катарците са ползвали крехкото агнешко месо от България и знаят че си струва инвестициите Всичко е в ръцете на българските институции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още