IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските туристи преоткриват зимните ни курорти

Само през януари ръстът на руски туристи е 15% спрямо същия период на 2013 г.

11:20 | 17.03.14 г.
Руските туристи преоткриват зимните ни курорти

Само през януари България е посетена от 18 113 руски туристи, което е с 14,9% повече спрямо същия период през 2013 година. Положителните данни от зимния месец показват, че за руските туристи България не е само топло море, а и желана ски дестинация.

Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на пресконференцията на България в рамките на туристическото изложение „Интурмаркет“ в Москва, съобщават от пресцентъра на МИЕ.

Ботев посочи, че страната ни е 4-та в класацията на зимните дестинации в Европа. А курорти като Банско, Боровец и Пампорово са се наложили като международен бранд в зимния туризъм. Пример за това са организираните и проведените в България през последните години 16 европейски купи, изтъкна той.

Според Ботев данните сочат, че гостите от Русия все повече оценяват разнообразието на климата, туристическите атракции и продукти, които предлага страната ни.

Това, което България може да предложи на руските си партньори, са и други туристически продукти, покриващи цялата година, каза още заместник-министърът. За разлика от конкуренти като Турция, Гърция и Хърватия, ние „можем да се похвалим, че извън очарованието на българското Черноморие, предоставяме други туристически продукти като минералните води, които могат да се използват целогодишно, както и планинския и ски туризъм“.

Ключов въпрос за осигуряването на по-голям поток от руски туристи, желаещи да посетят България, са транспортните и най-вече самолетните връзки, изтъкна още Ботев. „Има голямо желание от руски компании, които обслужват групи от  вътрешността, да им бъде предоставена възможност за директни полети до летищата по Черноморието и в градовете София и Пловдив. По този въпрос руските колеги са изключително активни и очакват отговор от България“, допълни зам.-министърът.

Относно рехабилитацията и профилактиката с минерални води заместник-министърът посочи, че българското законодателство е гъвкаво по отношение на привличането на преки чуждестранни инвестиции. „Ние можем да осигурим на всеки един от районите на Русия да създаде свой курорт в България, закупувайки земя, инвестирайки и получавайки право на строеж на хотели, санаториуми и почивни бази“.

С цел да бъдат привлечени повече руски туристи от регионите във вътрешността на страната ще бъдат разкрити нови консулски служби в Русия, каза Ботев. Предстоящо е възстановяването на консулската служба в Екатеринбург. Разглежда се и възможността за разкриване на нови три консулски служби, като на преден план стои въпросът за Новосибирск.

От руска страна е проявен интерес към развитието на круизните пътувания, както и строителството на пътнически кораби в български корабостроителници. Разгледана е и възможността за създаване на директна круизна връзка Бургас-Сочи/Сочи-Бургас.

През 2013 година над 7 милиона туристи са посетили България, като 10% от тях са от Русия, заяви още Бранимир Ботев. По официални данни над 400 хиляди руснаци са собственици на недвижима собственост у нас, но по мнение на експерти техният брой е много по-голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още