IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище София отбеляза 9% ръст на пътниците през февруари

В края на март тръгва нова редовна линия от София до Белград

09:42 | 19.03.14 г.
Летище София отбеляза 9% ръст на пътниците през февруари

Летище София отбелязва най-краткия месец в годината с ръст от 9% в броя на обслужените пътници спрямо същия период на миналата година. През февруари 2014 г. през столичното летище са преминали 258 709 пътници или с 21 000 повече от същия месец на 2013 г., съобщиха от аеропорта.

При пътуващите по редовни международни линии ръстът е от 11% и се дължи на увеличените седмични полетни честоти на част от авиокомпаниите, които оперират на летището. Полети до Варна и Бургас са предпочели с 5% повече пасажери.

Припомняме, че през януари 2014 г. бяха обслужени общо 281 772 пътници, като бе отбелязано увеличение от 6,5% спрямо същия месец на предходната година. Пътуващите по международни линии тогава бяха с 8% повече, а  по вътрешни линии пътниците бяха с  с 2 300 по-малко спрямо януари 2013 г.

Сега за февруари се отчита положителна тенденция при изпълнените полети до и от Летище София. През втория месец на годината броят на кацналите и излетели самолети е 2977, което е с 5,2% повече от предходната 2013 г.

При редовните международни линии има увеличение от 12%, а при туристическите чартъри спад от 8%. Спад при чартърите на ски туристите бе отбелязан и през януари - с 2 800  по-малко от януари 2013 г., като причината е тенденцията в световния туризъм към увеличаване на дела на индивидуалните туристи.

Обемът на каргото и пощата, обработени през февруари на Летище София, е 1 260 т спрямо 1 303 т за същия месец на предходната година (-3.3%). При превозените с редовни полети товарни пратки, които съставляват 46% от общия товаропоток, се наблюдава увеличение от 7% на годишна база. В същото време при карго самолетите е отчетен спад от 11,6%, който е в резултат от редуцираната полетна програма.

Началото на разписание Лято 2014 ще бъде отбелязано на 30 март с нова редовна линия от София до Белград на авиокомпания Air Serbia. Досега между двете столици нямаше директна връзка. Сръбският превозвач планира да предложи полети и до Бейрут, Будапеща, Киев и Варшава.

По-късно през сезона ще бъдат открити още две нови редовни линии. От средата на май Wizz Air ще предложи директни полети два пъти седмично до Малмьо (Швеция). Още една балканска столица – Загреб, ще бъде допълнена в редовното разписание на летището от началото на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още