IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева: Няма по-добро място за инвестиции от България от макро гледна точка

Ниските данъци и липсата на валутен риск заради паричния съвет са плюс за страната ни, посочи вицепремиерът

16:23 | 29.03.14 г. 32
Бобева: Няма по-добро място за инвестиции от България от макро гледна точка

От макро гледна точка няма по-добро място за инвестиции от България: ниски данъци, няма валутен риск заради валутния борд, в страната има изключително лесна данъчна система – единни ставки за всичко. Това каза на пресконференция в Шумен в отговор на журналистически въпрос заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева.

Бобева взе участие в работата на регионален бизнес форум, организиран от Североизточната българско-турска индустриална камара и Сдружението на предприемачите от Североизточна България "Лудогорие", съобщава БТА.

Вицепремиерът Бобева направи уточнение, че в България "пазарът е малък, имаме изключително консервативна фискална политика" и правителството също продължава този ход, т.е. на тези компании, "които идват за вътрешния пазар, ще им е много трудно". По-скоро експортно ориентираните инвестиции – това е бъдещето и на региона, посочи тя.

По думите ѝ североизточният регион има капацитет за развитие на индустриалните отрасли. "Земеделието и селското стопанство е едната страна, но тук има възможност и има предприятия, които показват, че в региона има капацитет да се прави индустрия", отбеляза Даниела Бобева.

Тя припомни, че се подготвя "програма за реиндустриализация" и уточни, че според нея едно от най-важните неща е да се привлекат инвестиции в индустрията, "като под индустрия разбираме преработваща промишленост, всичко, което е преработване и оставя продукта тук". Според нея повечето от тези индустрии трябва да разчитат и на местните суровини.

Даниела Бобева отбеляза, че в региона има природни ресурси и ще се насърчават онези предприятия, "които ще ги докарват до завършен продукт". "Концесии ще даваме там, където имаме гаранции за завършен продукт. Няма да изнасяме суровини. Това искаме да направим в рамките на мандата на това правителство – максимално да ограничим износа на стоки без добавена стойност", добави заместник министър-председателят по икономическото развитие.

В отговор на журналистически въпрос, свързан с позицията на българското правителство по отношение на Украйна, Даниела Бобева посочи, че позицията на правителството е сходна с тази на Европейския съюз.

Правителството се опитва там, където може, да се подготви за непредвидени ситуации – нагнетява се газ в Чирен, ускорява се работата и по интерконекторните връзки. "Готвим се за лоши сценарии, но те са малко вероятни", каза още вицепремиерът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 1
shpono
преди 10 години
Така сте си форумните ***, хвалите се, че давате хляб, а ние дето даваме луканки, си мълчим и ви се смеем на простотията:Чакай да ти разкажа някой виц, за да помислиш макар да знам, че мисленето никак не ти се отдава, дали е виц или пък истина:Капитализмът, Социализмът и Комунизмът се разбрали да се срещнат на чаша чай по обед. Капитализмът и Комунизмът дошли навреме, но Социализмът не се виждал никъде. Когато най-накрая дошъл, задъхан и извиняващ се, Социализмът казал: "Съжалявам, редих се на опашка за наденичка". Капитализмът попитал: "Какво е опашка?". Комунизмът попитал: "Какво е наденичка?" Айде беги на село да пасеш овцете, за друго не те бива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 12
kalendar
преди 10 години
Нищожество-ако ти погледна биографията съм сигурен. че ти, животно или *** с манталитет на животно, има поне 10 неща от което нормалните личности биха се срамували и някои даже биха ако не лежали в затвора, то поне плащали глоби. Сигурен съм на 100%, че има поне един неосъществен седесар(или даже-осъществен такъв), който седи и се оправдава от "ония във властта". Тая антикомунистическа риторика, от дълбоки бивши комунисти ми е до болка позната, червей. За жалост-аз и в семейството нямам комунисти, нямам и реститути. Което просто ме прави обективен. И предвид, че цял живот съм обичал математиката-просто обичам да си гледам цифрите и да си правя изводите сам. Ти можеш ли да четеш, амебо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
***, сега го виждам-и аз съм бил и на запад и на изток, и явно съм бил повече от тебе, ***, но ти не можеш да се похвалиш, че си нещо повече от дъвка на подметката на такава неудача, като мен-почни да даваш хляб на толкова хора, на колкото аз давам и тогава ми говори така, а като го съпоставиш с възрастта ни, тогава ще ти дам шанс да ми говориш все едно сме равни(което не вярвам да стане през твоя живот). Къде съм хвалиш "Раша" ***? Дай ми цитат! Ако можеш да четеш! И да знаеш-освен в центъра на Париж и Лондон съм бил и предградията им и знам какво е и на двете места. Та квото и да е в Москва, сигурно ще да е както е на запад, глупчо. И да-смятам, че руските олигарски и Депардио си плащат данъците-нещо, което ти очевидно не правиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
shpono
преди 10 години
Е календарчо, бил съм на запад, бил съм и на изток, очеизвадно съм бил повече от теб. Да *** и социални неудачници навсякъде има, да такива се множите по бързо от нормалните хора, но това не означава нищо. Все пак да не забравяме, че навън много хора които са емигрирали точно в белите държави са успяли, заради това, че там няма *** като твоята особа. Я да те питам, знаеш ли кой е най успелия емигрант в Света ? :)) Гръцките фирми се изтеглиха тук заради евтината работна ръка на такива като теб, а не заради данъците. Не си стъпвал в раша, пък се подмокряш да я хвалиш :)). Отиди и виж, ама не в центъра на москва, а някой по краен район да видиш как живеят рашките алкохолици които са болшенството от населението. Как смяташ руските олигарски и депардио дали си плащат данъците в Русия хаха :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
отричането на лявото и дясното не е нова за света:http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%BF%D1%8A%D1%82А смешното е, че аз съм ляв, ама има и други оси-не само ляво и дясно. И кейн се плъзга по оста на тоталитаризмът(иначе не знам какви са тия коментари, за богаташите с вилите в чужбина), която аз отричам. В съвременното ляво не се отрича пазарът и правото на хората да изкарат някой лев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
В интерес на истината го казвам, че някой от идеите с кане ми се припокриват, но неговата логика изтича от крайно левите му обеждения, докато аз ненавиждам лявото и дясното, защото това са идеологии, които закопават ефективни и ефикасни възможни решения само защото Маркс или Смит са "казали така". Та ако кане е дълбоко в лявото, аз съм краен центрист, човек който се мъчи да е гъвкав за да може да променя нещата около себе си, така, че не да обслужват някой кръг, а да отговарят на реалността. Това са ми разбиранията, левите и десните могат да продължат да се държат за гушите, не ми пречат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
я ти и кейна-и двамата да вземете да се поинтересувате колко гръцки фирми са се преместили в България заради по-ниските данъци последните...да кажем 3 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
А за емиграцията-ти бил ли си някога на Запад, ама за повече от две седмици, че обобщаваш така? Щото 80% от "нормалните" емигранти са утайката на техните общества-аз самият съм си поживял достатъчно навън. И забележи-никога не съм стъпвал в "любимата(по твоите думи) майка раша", нито пък говоря руски, даже на практика не познавам руснаци, освен тия, с които съм се запознал в България, защото си живеят от преди 89та. Понеже ме вкара в обяснителен режим-ти как ще обясниш, че в "нормалният" според теб свят майките отдавна са спрели да раждат деца, а в Индия и Африка населението главоломно се увеличава? Това ли е "нормалното"? Ти ме обвиняваш в мислене, а ти въобще можеш ли го?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
да...така се е случило-мисля, мисля, па изцепя някоя глупост:) Остави къде ходи да се напие-виж къде плаща данъци. Пък нека аз правя изцепките, пък ти да си мислителя-то поста ти показва колко го умееш мисленето. А фактите на кейн съм им отговорил...ама трябва да можеш да четеш за тая работа. Ти можеш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
shpono
преди 10 години
Календара мисли мисли, та накрая пак изцепи някоя глупост :). Какво за Жерар Депардио ..не той не живее там където се води гражданин. Същото правят и руските олигарси, които изобщо не са в твоята любима майка раша, защо така ....Как смяташ, защо нормалните бели хора емигрират в нормалния бял свят, а не там където Депардио се записа като гражданин :)). Я кажи как ще оспориш ФАКТИТЕ които е написал, Kane, освен с изцепката ти за Депардио :)).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още