IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева: Няма по-добро място за инвестиции от България от макро гледна точка

Ниските данъци и липсата на валутен риск заради паричния съвет са плюс за страната ни, посочи вицепремиерът

16:23 | 29.03.14 г. 32
Бобева: Няма по-добро място за инвестиции от България от макро гледна точка

От макро гледна точка няма по-добро място за инвестиции от България: ниски данъци, няма валутен риск заради валутния борд, в страната има изключително лесна данъчна система – единни ставки за всичко. Това каза на пресконференция в Шумен в отговор на журналистически въпрос заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева.

Бобева взе участие в работата на регионален бизнес форум, организиран от Североизточната българско-турска индустриална камара и Сдружението на предприемачите от Североизточна България "Лудогорие", съобщава БТА.

Вицепремиерът Бобева направи уточнение, че в България "пазарът е малък, имаме изключително консервативна фискална политика" и правителството също продължава този ход, т.е. на тези компании, "които идват за вътрешния пазар, ще им е много трудно". По-скоро експортно ориентираните инвестиции – това е бъдещето и на региона, посочи тя.

По думите ѝ североизточният регион има капацитет за развитие на индустриалните отрасли. "Земеделието и селското стопанство е едната страна, но тук има възможност и има предприятия, които показват, че в региона има капацитет да се прави индустрия", отбеляза Даниела Бобева.

Тя припомни, че се подготвя "програма за реиндустриализация" и уточни, че според нея едно от най-важните неща е да се привлекат инвестиции в индустрията, "като под индустрия разбираме преработваща промишленост, всичко, което е преработване и оставя продукта тук". Според нея повечето от тези индустрии трябва да разчитат и на местните суровини.

Даниела Бобева отбеляза, че в региона има природни ресурси и ще се насърчават онези предприятия, "които ще ги докарват до завършен продукт". "Концесии ще даваме там, където имаме гаранции за завършен продукт. Няма да изнасяме суровини. Това искаме да направим в рамките на мандата на това правителство – максимално да ограничим износа на стоки без добавена стойност", добави заместник министър-председателят по икономическото развитие.

В отговор на журналистически въпрос, свързан с позицията на българското правителство по отношение на Украйна, Даниела Бобева посочи, че позицията на правителството е сходна с тази на Европейския съюз.

Правителството се опитва там, където може, да се подготви за непредвидени ситуации – нагнетява се газ в Чирен, ускорява се работата и по интерконекторните връзки. "Готвим се за лоши сценарии, но те са малко вероятни", каза още вицепремиерът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
а иначе-Жерар Депардио в коя държава вече живее и защо отиде там?? Няма ли кой да изплаша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
а аз съм забелязал, че всички които са умрели пият вода. Да забраним и водата?По принцип съм против плоският данък, но това което си избълвал е...няма нужда от коментар даже. А хората(КАКВОТО и да ми говорят) не емигрират от нещо друго освен от възпитание. Иначе нямаше най-богатите държави да са със застаряващо население, а бедните иначе-да са с нарастващо. Така че-вместо да се чудите защо бягат и как да ги върнем просто възпитайте децата си да си обичат родината(където далеч не е толкова зле колкото се представя).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
kane
преди 10 години
@kane аз съм забелязал, че като обложиш богаташа с по-високи данъци и той се радва и даже пита две неща:1. Къде да дам даже повече пари, от колкото ми искаш? 2. Защо не го направи по-рано? И няма никакъв шанс да избяга в друга държава. Освен това виж тия шамандури в Хонг Конг, дето са с плосък данък до къде се докараха!.......................Календар, няма кого да изплашиш с високи данъци!Аз пък съм забелязъл че с нашите ниски и плоски данъци:1. на всеки 6 месеца по 20 000 млади работоспособни българи напускат РБ и децата им се раждат в чужбина и 50% от тях никога няма да се вънат тук2. всеки хипер боагат българин вече се е устроил я с вила, я с апартамент в европейска страна и само точи РБ до момент в който ще може да си живее до смърт там, а не тук3. историята показва че съм на правилната и страна, а ти на грешната с възгледа и наблюденията ти за данъците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 10 години
С уважение, но това са позициите миЧуствай се свободен да ме квалифицираш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
Тез камунези бе! Съседа ми оня ден си блъсна колата на околовръстното и мисля, че и за тая работа са камунезите виновни. Ти примерно, като един читав човек-антикомунист, щото то иначе нямаше да си читав(т.е. капиталист) се опитваш да развиваш своите фабрики и не може и не може. Камунезите не дават! Няма свобода, няма пазарна икономика, границите са затворени, няма свобода на словото...И твоята фабрика(ти си я направил с ей тия две ръце) крета ли крета-едвам плащаш на работниците. Ама така е-капитализъм!Ми то като е така да връщаме бай Тошо? Кво беше за кривата ракета и космоса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 10 години
"хората нямат пари и освен законово да бъдат принуждавани да правят необосновани харчове друг начин няма....но това обслужва само политически кръгове които целят да си набавят регулярни приходи"...............................................на това Мусолини му е викал фашизъмкогато ръководителите на държавата вкарват хората при частника със закони100% пример за фашизъм е закона за гражданската отговорност!Държавата не предлага такава. Не задължава нон профит в сектора. А само профит за 100% частни компанииТОВА Е ФАШИСТКИ ЗАКОН поради липсата на ДТЪРЖАВЕН ДЗИ, с чиито цени фор профита да се съоразява. И по този начин държавата да се грижи за гражданите си и да регулира един т.н. "свободен пазар". "Ръководен" от т.н. "нивидима ръка" ... абе ... когато имаш нужда от *** започваш с фокусите, за да правиш пари/ викат му "бизнес", а си е кражба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
@supertrader даже можем да предвидим закон, за хора които оферират под определена цена:) А това, че в Япония им падат цените от 80те години в същност отразява колко зле са те...а...чакай...май не е добър примера. Но иначе аргумента ми е верен-от 80те трендът на НИ в Япония е надолу.@kane аз съм забелязал, че като обложиш богаташа с по-високи данъци и той се радва и даже пита две неща:1. Къде да дам даже повече пари, от колкото ми искаш? 2. Защо не го направи по-рано? И няма никакъв шанс да избяга в друга държава. Освен това виж тия шамандури в Хонг Конг, дето са с плосък данък до къде се докараха!@deant 1. 11 часа не е малко:)2. Част от идеите на кейн са и твои идеи:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 10 години
Тух хора няма бизнес щели да правят....хората нямат пари и освен законово да бъдат принуждавани да правят необосновани харчове друг начин няма....но това обслужва само политически кръгове които целят да си набавят регулярни приходи.бг просто е от доста години минало,политиците са свързани с малкото останали мутри в сянка а често и самите политици са мутрите и както виждаме те живеят супер добре...на тях училища,болници не им трябват децата им учат зад граница и се лекуват пак някъде там.след 1989 комунистите създадоха групировките за до посрешнат с тях новите възможности и ограбиха населението за първоначалното натрупване на тяхните милиарди с който строят сега бг по тяхно усмотрение..пуснаха кокошкарски западни компании който не са стратегически важни за тях за да отбият номера пред света...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 10 години
ако supertrader не беше счупил *** преди малко, ти щеше да го направиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
kane
преди 10 години
***, това не са "инвеститори", а колонизаториИ НРБ бе напред с години пред т.н. капитализъм/ той се просто един феодализъм/ - или за да сме по-точни е смесица от феодализъм и фашизъм или строя в който живеем е феодало-фашисткиНокой неидва в РБ да "инвестира", а да експлоатира, защото ни превърнаха в ***, за да могат да ни заробят икономически, финансово и физическиМъка ми е колко са прости сънародниците ми/в голямата си част/ и е мъка колко са прости политиците ни/но те поне "семествата си оправят"/Ниските данъци са нищо друго, но превръшщане не българите в роби на глупустта сиАко РБ има умен политик който радее за народа си и това как живее този народ. То той:1во ще извади РБ от Всички свободни зони за търговия в които членуваме2ро ще премахне борда3то ще премахне плоския данък4то ще въведе силни прогресивни данъци до 90% за най-високи доходи с необлагаем жизнен минимум5то ще увеличи ддс на всички стоки без храни, учебни пособия и лекарства за да стимулира и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още