IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдното министерство против законодателни промени за несъстоятелността

Нужна е оптимизация на работата на съда, а не промени, заяви зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева

12:10 | 10.06.14 г.
Правосъдното министерство против законодателни промени за несъстоятелността

Правосъдното министерство е против ново законодателство в областта на обявяване на несъстоятелност и предлага съществуващите текстове в Търговския закон да бъдат по-стриктно спазвани.

Това става ясно от стенограмата от последното заседание на Министерския съвет, провело се на 4 юни.

Предложението за промяна в текстовете на Търговския закон, които касаят обявяването на несъстоятелност, са заложени в проект с нови мерки за подобряване на бизнес средата в България, внесени от вицепремиера Даниела Бобева. Причината да бъде искана промяна в законодателството са критиките „отвсякъде“, обяснява тя по време на заседанието на министрите.

В доклада на Световната банка Doing Bussines са вписани критики в тази насока срещу страната ни, а и правителството непрекъснато получава предложения за облекчаване на процедурите от страна на българския бизнес, посочва Бобева. От Брюксел също посочват тази слабост, която пречи на развитието на бизнеса, допълва още тя.

От Министерството на правосъдието обаче имат резерви по отношение на изготвяне на промени в Търговския закон. Зам. -министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева, която представлява министерството в заседанието на правителството, коментира, че извършен анализ показва, че проблемът е с произнасянето на съда по отношение на жалбите по несъстоятелност.

„Основно проблемите в несъстоятелността и бавенето произтичат от това, че съдът бавно се произнася и основно се използват такива процедури, като примерно съдът с определение казва, че ще се произнесе след като получи назначената счетоводна експертиза, касаеща несъстоятелността и това води до бавене за произнасянето на съда“, заявява Сапунджиева.

Предложението на правното министерство е да бъде уведомен Висшият съдебен съвет, който да предприеме мерки по отношение на работата на съда. „Една законодателна промяна не би дала нужния ефект“, допълва още зам.-министърът на правосъдието.

Даниела Бобева обещава промяна по тази точка в предложението за мерки, подобряващи бизнес средата. Тя обаче не е убедена, че е нужно само подобряване на организацията без законодателни промени.

„Не съм сигурна дали без законодателни промени може да стане. Ако можеше, то досега щяха да се опростят процедурите“, обяснява вицепремиерът на своите колеги.

В крайна сметка министрите решават да се консултират с Висшия съдебен съвет за реформата в областта на обявяването в несъстоятелност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още