IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Ако бях министър, нямаше да спирам реформите

VTB няма интерес да купува КТБ, заяви членът на надзорния съвет на руската банка

09:31 | 04.07.14 г. 17
Дянков: Ако бях министър, нямаше да спирам реформите

Реформите в България не е трябвало да бъдат спирани, тъй като са наложителни и ще трябва да се направят от следващи правителства. Това заяви в интервю за БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Нямаше да спра реформите. Практически всички реформи, които вече бяха извоювани и бяха, макар с трудност, приети в обществото, като например пенсионната реформа, не трябваше да се спират, защото те са необходими и следващите правителства пак ще трябва да ги правят. Нещо, което беше извоювано с трудност“. Така Дянков отговори на въпроса какво би направил през последната година, ако е бил министър.

Финансистът е на мнение, че сегашното правителство на България се е провaлило заради „твърде популистичната политика, която във времето не може да се поддържа“.

„Просто твърде много се обещава, то няма база за това, така че се водеше недалновидна политика, която бързо стана ясна във всичките й сфери“, обясни той.

Според Симеон Дянков всичко, което е направено за четири години от предишното правителство, е било „изпуснато“. „От това ще страда следващото правителство. Наистина не им завиждам, ще имат по-трудна работа от нашето“, заявява той.

Самият Дянков е категоричен, че няма да бъде част от следващото управление, защото имал други проекти.

Дянков коментира още, че България е изпуснала възможността да се присъедини към еврозоната и да се възползва от добрите показатели, които е имала. Според него разговори по въпроса с Европейската комисия и Европейската централна банка ще може да се водят след „пет-шест“ години.

„Сегашната ситуация в публичните финанси е такава, че ще ни трябват няколко години, за да стигнем база, от която да можем да си говорим с Европейската комисия. Нещо, което Литва сега прави, Румъния тази седмица направи заявка. Ние, за съжаление, бяхме по-напред от тях, сега се върнахме не с една, а с няколко години назад“, обясни бившият министър.

Дянков стана и поредният финансист, който защити финансовата система. Според него секторът е бил засегнат от краткосрочна криза на доверието, но „не толкова в банковите институции, а в политическата класа“.

„Всъщност това, което видяхме, е политици – явни или потайни, които се бореха помежду си, и разбира се – политически партии в сегашното правителство си разменяха тайни и не толкова тайни удари, за да покажат кой е по-силен“, коментира Дянков.

Финансистът, който е член на надзорния съвет на руската банка VTB, заяви, че институцията няма интерес да купува Корпоративна търговска банка.

„Официалната позиция излезе много бързо и тя беше, че няма такъв интерес. VTB е банка, която се занимава главно с инвестиционна дейност, инвестиционно банкиране и всъщност няма клонове на банки в други държави, така че това не е типично за нейната дейност”, обясни Дянков.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
и много по-малки в други развити държави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
milioner4e
преди 9 години
Цифрите, които цитираш бяха дори в пъти по-големи в много по-развити държави. Може би всички трябва да си обвинят финансовите министри? Или да хвалят тези, които до последно разправяха, че кризата ще ни подмине и няма такова животно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Alee
преди 9 години
Lucky, не си прав ама изобщо. В България реформи след 1997-1998 не са правени, въпреки необходимостта от тях. Това е и причината българските фирми да са неконкурентно способни, да не се инвестира в RnD и масово държавните предприятия да са губещи. Например приватизацията: защо до момента части от БДЖ, летище София и други фирми от транспорта и индустрията не бяха приватизирани и да се престане с тъпотиите при всяка смяна на правителство? и Тъй като въпросът е риторичен ще отговоря на широката публика. При частична приватизация на предприятия частникът ще иска реформи и да печели. Което мигновенно ще доведе до следните ефекти, неприемливи за политиците:- няма да могат лесно да кадруват и да си назначават свои хора;- сметките няма да бъдат непременно в КТБ и други симпатични банки;- няма да има свободно назначение на свързани лица, въпреки некъдърността им;- ще бъдат давани повече пари за инвестиции и Дянков, Чобанов и сие няма да могат да взимат 80% дивидент.Мога и да продължа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 8
Nikola666
преди 9 години
Когато Дянков правеше бюджета, винаги залагаше приходната част към очакван ръст не повече от 1%, дори когато официалната прогноза беше за 2 процента. Сегашните хубавци направиха целия бюджет съобразно нереалистично висока прогноза и естествено всичко изгърмя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
БРАВО! ...най-после някой да назове болната истината за болния "рИформатор-Дянков".., и ако мутрагена се завърне и продължи Дяковщините...хм...ще има линч...неизбежно е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 5
Graf
преди 9 години
Дянков, какви реформи бе ловешко?Пенсионна "реформа":1. Вдигането на възрастта за пенсиониране не е реформа, а опит да не се платят едни пари.2. Национализацията на парите от пенсионно осигурителните дружества от професионалната схема не е реформа, а антиреформа, особено по начина по който бе направена конфискацията.3. Намаляването на осигурителната вноска с 2 процентни пункта с бюджет 2010 бе началото на глупостите в системата.Реформа?Дянковщина"Реформата" в здравната система се изразяваше в комични до безумие смени на министри, за да докараме накрая юристконсулката на русенския психодиспансер за министър.Какъвто министъра на финасите и икономически вицепремиер, такива и "реформите". Цената им е над 8 милиарда лева за публичните финанси, 100% ръст на безработицата, ръст на лошите кредити от 3% в пика на кризата до 24% през 2012 г., постоянен ръст на дефицита в социално-осигурителните системи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
alexx
преди 9 години
Забравяш, че освен финансов министър, Дянков беше и вицепремиер. Точно в неговия ресор са всички дивотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
data
преди 9 години
по добре нищо да не се прави - само да се крадне . Опорна точка от Позитано :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
LuckyYou
преди 9 години
Изпускаш нещо - едни тежки ударни реформи могат да докарат българина до състоянието му от 1996. Не знам, ама никой няма да позволи това нещо - ще има не самозапалвания - а запалвания. На политици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
milioner4e
преди 9 години
2011 не е края на мандата. Все пак трябваше и повече от година да се подготви и закона и синдикатите и какво ли още не. Колкото и да се плюе по него, въпреки всичките му недостатъци и грешки е по-добър финансист и от Чобанов и от Ореха и единственото свирепите години на криза помогнаха всички да го дамгосат, но като се видят фактите и до какво са довели някой решения картинката не е същата, както си я представят повечето хора. И се замисли защо има дефицит в бюджета след като той оряза социалните харчове и спря разплащанията за известно време. Явно не е имало резерв, че и толкова голям колкото го изкарвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още