IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дървообработващата и мебелната промишленост не догонват нивото си от 2008 г.

Секторът отчита спад на приходите и печалбата през последните години

13:12 | 09.07.14 г. 2
Дървообработващата и мебелната промишленост не догонват нивото си от 2008 г.


В същото време се наблюдава и спад на заетостта в разглежданите сектори. От 47 633 през 2008 г. броят на заетите се свива до 36 767 към края на 2012 г.

Сред слабите страни на отрасъла авторите на анализа посочват недостига на финансов ресурс, както и недостатъчните маркетингови и управленски умения. Освен това според тях учебните програми са неадаптирани към нуждите на бизнеса и съответно има недостиг на квалифицирани кадри.

За младите хора тези браншове не са много привлекателни, призна председателят на Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост инж. Петър Абрашев. Според изследване на Браншовата камара през 2013 г. общо 300 млади души са завършили професионални гимназии по дървообработване, посочи Елица Ненчева.

Възрастовата структура на заетите в сектор "Дървообработване" не е претърпяла промени през разглеждания период, като най-висок е процентът на заетите между 35 и 44 г. и най-нисък при заетите над 65 г. През 2008-2009 г. в сектор „Производство на мебели“ най-голям е бил броят на заетите между 25 и 34 г. През следващите три години обаче броят на заетите в по-горната възрастова група се увеличава за сметка по-младите.

Двата разглеждани сектора могат да се развиват, ако се привлекат чуждестранни инвестиции и се изгради конкурентна бизнес среда, смятат авторите на анализа. Освен това те предлагат да бъдат въведени ограничителни мерки за внос на нискокачествени и евтини мебели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
todor6104
преди 9 години
Основният источник на суровина за бранша е държавата. Там чиновниците разпределят порциите и до като е така бранша няма да се оправи. Как да правиш инвестиции, като след месец-два може да дойде някой ДПС активис и да изкупи цялата суровина под масата, или пък на някой ГЕРБЕР да реши, че трябва да продава на Софийска стокова борса и там да се допускат само 4-5 фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Няма и да догонят, говоря като представител на бранша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още