IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: Решението за депозитите в КТБ се взима без пълна информация

Първо трябва да си свършим работата и едва тогава можем да вървим към европейския банков надзор, смята икономистът

10:52 | 15.07.14 г. 34
Г. Ангелов: Решението за депозитите в КТБ се взима без пълна информация

Решението за присъединяване на България към единния банков надзорен механизъм е политическа заявка, че ще започнем реформи, които да ни позволят в бъдеще да влезем в банковия надзор. Първата стъпка е да се направи външен одит на самия банков надзор у нас. Така коментира икономистът Георги Ангелов в ефира на БНТ обявеното вчера решение за присъединяване на България към единния банков надзорен механизъм.

„Идеята на единния банков надзор е страните да оздравят банките си и след това да влязат в него, докато ние едва ли не искаме да им подхвърлим горещия картоф с КТБ. Не става по този начин, първо трябва да си свършим работата и тогава може да влезем в банковия надзор.“

„Да си спомним Шенген – това, че ние искаме да се присъединим, не означава, че останалите страни искат да ни присъединят толкова бързо“, допълни той.

По думите му решението е политическа заявка, че ще започнем реформи, които евентуално да ни позволят в бъдеще да влезем в единния банков надзор. „Това е позитивна заявка, но все пак нека видим съдържанието, конкретните мерки и стъпки. Да не забравяме, че няма да имаме парламент в следващите няколко месеца, няма да има кой да ги прави тия реформи“, каза още Ангелов.

Той разясни, че конкретна стъпка е именно едно от решенията, които бяха взети вчера при президента - да се направи външен одит на самия банков надзор у нас. След това когато одитът покаже конкретни проблеми, ще трябва парламентът да промени закона и да направи надзора по-силен, за да може да имаме местен надзорен орган, който отговаря на изискванията на общия банков надзор, посочи той.

Освен това за влизане в европейския банков надзор се изисква и преглед на цялата банкова система, което също отнема време.

Но най-важното нещо, подчерта Ангелов, е, че всъщност единният банков надзор на Европейския съюз все още не съществува, т.е. той ще започне да се създава към края на годината. „Дори не са назначени хората във Франкфурт в ЕЦБ, които ще отговарят за това, ние дори нямаме кого да питаме какво точно трябва да свършим“, коментира той.

Така че това ще бъде сложен процес, и от двете страни ще започнем от нулата, обобщи икономистът.

На актуалния въпрос дали държавата да покрие всички депозити в КТБ (т.е. и над 100 хил. евро, които не са гарантирани по закон - бел. ред.) Ангелов посочи, че би могъл да даде отговор, ако се знае точно колко е загубата, която ще бъде отчетена в КТБ. Одиторите обаче нямат достатъчно информация за тези кредити за 3,5 млрд. лв. и не могат да оценят колко от тях ще се върнат и колко са потънали, т.е. трябва да се вземе решение на базата на липсваща информация, обясни той.

По думите му тази информация не може да изчезне безвъзвратно. Проблемът е, че одиторите трябва да видят паричните потоци на дадена компания длъжник, за да оценят дали ще върне кредита си, а това те проверяват само по документи, които липсват. Проверката обаче може да се направи на място, но ще отнеме повече време.

„Всъщност по-доброто решение, което беше взето вчера, е да има нов външен одит в КТБ, който вероятно ще е по-дълъг, за да се отговори на всички въпроси“, допълни Ангелов.

Иначе относно философската страна на въпроса дали да се покрият всички депозити или само гарантираните икономистът е на мнение, че по принцип по-доброто решение е държавата да спаси само депозитите до 100 хил. евро, защото в дългосрочен план това създава стимули на големите вложители да мислят къде да си вложат парите, не просто в коя да е банка, която им предложи високи лихви.

„Големите вложители трябва да имат стимул да мислят, защото иначе утре ще бъдат създадени 10 подобни банки и държавата ще трябва да спасява 10 банки“, коментира той.

На практика обаче всички европейски страни, които са изпадали в банкова криза, спасяват всички депозити и именно това е противоречието, разясни Ангелов. Това направиха и Германия, Ирландия, Испания, Австрия, Холандия, Гърция, припомни той. Изключение направи Кипър, където беше обявена банкова ваканция.

Специален закон за КТБ ще ни трябва, ако ще се спасяват всички депозити, ако държавата реши да покрие само гарантираните – такъв вече имаме, каза още икономистът.

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 1
tonitov
преди 9 години
Решенията са по-скоро изпълнения на нареждания от Десе към червените и депесе протежета. А с машите си БНб, съд и прокуратура за пореден път сме обрани.Но народа ни е уж мъдар, но от упорни точки не разбира, всеки път ни обират и продължава да ги избира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
Tony
преди 9 години
Информацията е ясна:БНБ се страхува, че като се отворят банките и се наредят опашките, хората ще си помислят, че има НОВА криза и ще започнат да теглят парите и от другите банки! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
Tony
преди 9 години
Информацията е ясна:БНБ я е страх да не би след като се отворят банките и се наредят опашките, хората да не си помислят, че има НОВА криза и да започнат да теглят парите и от другите банки! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
Какво има да се намират "аргументи" в този случай ?!Бюджета вече е в недостиг - т.е. има дефицит. Държавата НЕ МОЖЕ да си позволи да гарантира всички депозити !Всякакво търсене на "аргументи" да се дадат "едни пари" дето ги НЯМА е като да лаеш по месечината !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Ако добре си спомям, Г. Ангелов отначало беше на позиция да се спази закона (и да се гарантира до 100К), но след това започна да "намира" аргументи за обратната теза. Което ме навежда на мисълта, че е получил превод придружен с инструкции. Ако бях журналист бих му задал директен въпрос: Получил ли е пари да лобира по случая?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
MVA123
преди 9 години
Ти май си голям експерт и оценките ти са меродавни. Интерсно ми е ти що се не удържаш, а се излагаш? Кой ли ти плаща отново да цвъкаш тук и там. Премиера не трябва да се хули, той трябва да се вкара в затвора и то веднага.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 3
serafima
преди 9 години
Най-после се обадиха и ***. Досега вероятно са слушали указания какво да кажат. И първи не се удържа Георги Ангелов. Затова не се изненадвайте какво казва този послушко, платен от извънгранични правителства и организации. Не мисля, че всички експерти в БГ наливат масло в огъня. Не всички са ми симпатични, но Стоян Александров, Хърсев, Каролев, Дацов (ли беше?) и т.н. правят доста адекватни и професионални анализи. Не всички политици наливат масло в огъня. Дори е само един - Боко с неистовата му мания да бъде началник на държавата. След като хулеше премиера и го упрекваше, че не може да смята (видите ли наглостта?), вчера пък беше доволен от него. Лабилната психика на този човек ни носи много проблеми и срам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Мисля, че "леко" заблуждаваш хората, КОЕТО е леко .. незаконно :)Чл. 36. (1) Българската народна банка може да отнеме издадения лиценз за извършване на банкова дейност, когато:....4. банката е преустановила извършването на дейност за срок повече от 6 месеца;Така че Василев може да си обжалва но БНБ най-късно 6 месеца след спирането на дейността му отнема лиценза, а те после могат да си се съдят. Отделно, ако прочетеш целия чл. 36 ще видиш че има и други клаузи в които "по преценка на БНБ ако банката не изпълнява повече от 7 дни свое изискуемо парично задължение" БНБ може да отнеме лиценза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
hagan
преди 9 години
изобщо не искам да кажа че василев е по добър хванал си е най голямата *** за лидер на партия но когато всички стари раздрънкани *** скачат на младото *** инстинктивно смятам ча по добре нова алтернатива от старите раздрънкани *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
проблема е един искат да ликвидират мустака икономически и партията на бареков защото партията на *** със малко пари може да вземе 20 процента и да се намеси в голямата баница без посредници и затова Василев аут няма пари за бареков старите *** са доволнииначе според мен ако искаха щяха да спасят банката отдавна а не със циркови събрания и лъжи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още