IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошото време свали продажбите на бира у нас с 6%

Заради дъждовното лято от Съюза на пивоварите не са оптимисти за продажбите до края на годината

14:14 | 17.07.14 г. 6
Лошото време свали продажбите на бира у нас с 6%

От началото на годината се регистрира 6% спад в продажбите на бира у нас, съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България (СПБ) Ивана Радомирова. Тя изтъкна, че влияние върху това оказват неблагоприятните климатични условия.

„Имайки предвид, че 50% от продажбите на бира се генерират през летните месеци, ние не сме оптимисти как ще приключи годината“, коментира тя.

Според данни на СПБ през 2013 г. консумацията на пиво на глава от населението у нас е 74 литра, като са продадени 5,4 хектолитра бира.

През 2013 г. 93% от изпитата в страната бира е произведена от пивоварите в страната, което доказва качеството на българската бира, отбеляза Радомирова.

Само за тази година в портфолиото на българските пивовари са добавени 9 нови продукта, каза още тя. По думите й на българския пазар има бира за всеки вкус и повод.

През първото полугодие инвестициите в пивоварната индустрия са 24 млн. лв., съобщи още Радомирова. Пивоварната индустрия у нас продължава да се развива и инвестира активно в производствени иновации, оборудване и разширяване на асортимента и марки пиво, както през изминалата, така и през настоящата година, каза тя.

За сравнение, за цялата 2013 г. инвестициите бяха общо 57 млн. лв.

Понастоящем в производството на бира и малц в България са ангажирани 2 500 души, в свързаните сектори на доставчиците – 8 900 души, а работната заетост по веригата на клиентите е 17 хил. души, допълни тя.

В СПБ членуват бирените фабрики ”Болярка ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, “Загорка” АД, “Каменица” АД, “Карлсберг България” АД, “Ломско пиво” АД.

Бирената фабрика „Леденика“ беше изключена от съюза преди няколко години заради нерегламентирани бизнес практики на пивоварната тогава, каза председателят на Управителния съвет на СПБ Владимир Иванов. През 2010 г. беше отнет лицензът на пивоварната.

Сега обаче от съюза са решили да поканят отново като член бирената фабрика, която има нов собственик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
" какво има вътре не знам."------------------Спирт, за да се повиши трайността. Преди години светлата бира имаше трайност няколко дена и се разваляше, сега траят с месеци, почти като ... водката и ефекта в/у главата е същия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
kefal
преди 9 години
Кажи една що-годе прилична българска бира? Донякъде Каменица, ако намеря и Бургаско, стават. Класацията за най-голям *** според мен печели някаква Бритос, просто няма такова животно. Останалите са остави едната и хвърли другата. Стават за пиене, само ако си стоял жаден цял ден и не ти дреме какво пиеш. От някои цепи и глава, от опит го казвам, какво има вътре не знам.Лично мнение, като на потребител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"Лошото време свали продажбите на бира у нас с 6% "--------------------Тогава не ни остава нищо друго, освен да удвоим усилията си, за да обърнем тренда. Аз лично смятам да подходя с цялата дължима отговорност, към каузата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Jorkata
преди 9 години
Все още се намират хубави български бири. Напоследък пия почти само жива или пшенична бира - на фона на тях масовата българска светла бира просто бледнее :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
kefal
преди 9 години
Дали е само лошото време, дали е спада в туризъма, дали е нещо друго, може да се гадае.Като лично мнение мога да кажа, че напоследък много се поевтинява продукцията, т.е. смъква се масово качеството на бирата у нас. Все по-често ми се случва да попадам на откровени *** като качество, и все пак вървят на пазара, защото са евтини, като за тукашните бедняци. Обаче, по-лошото е, че дори и марките които се внасят масово започнаха да ги правят като за БГ ...Лично мнение, на човек който обича да пие бира, но напоследък предпочита да я пие докато е в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още