IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството намали редица летищни такси

До 99% могат да достигнат намаленията от таксата на аеропорта в столицата

18:07 | 30.07.14 г.
Правителството намали редица летищни такси

До 99% могат да достигнат намаленията от реалната такса на Летище София. Тази промяна в Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в България е била одобрена днес от правителството, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Отстъпката е определена след близо двугодишни допитвания до авиокомпаниите, които ползват летището, и се очаква да стимулира трафика.

С друга част от новите текстове е изменена структурата на таксите, събирани на летищата в Пловдив и Горна Оряховица. Типовете въздухоплавателни средства са разделени въз основа на предназначението си, изпълняваните функции, видове полети и излетни тегла.

Това разделение е възприето от редица европейски летища с регионално значение и дава възможност за по-обективно определяне на таксите и по-опростеното им администриране. Освен това то въвежда и стимули за увеличаване на броя на полетите.

Променят се и таксите за аеронавигационно обслужване. Осреднената базова таксова единица при прелитане във въздушното пространство на страната става 37,53 евро. Тя се определя след консултации с авиационните превозвачи и е съгласувана и одобрена от Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол).

Таксата покрива разходите за управление на въздушното движение и експлоатация на съоръженията. В размера й е включен и компонент (0,15 евро), отразяващ разходите на бюрото за събиране на таксите за аеронавигационно обслужване към Евроконтрол.

По решение на страните-членки на „Евроконтрол“ за 2014 г. лихвеният процент за просрочено плащане на таксите за аеронавигационно обслужване при прелитане ще бъде в размер на 10,24% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още