IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От БЧК предлагат Фонд за солидарност да помага на пострадалите при бедствия

В Мизия ситуацията все още е апокалиптична, съобщи кметът на населеното място

13:31 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
От БЧК предлагат Фонд за солидарност да помага на пострадалите при бедствия

Да бъде създаден национален Фонд на солидарност, който да подпомага пострадали хора след бедствия. Това предложи председателят на БЧК Христо Григоров в коментар за телевизия Bulgaria On Air, по повод наводненията от последните два месеца и потопа в Мизия.

„Знаем финансовото състояние на държавата, че икономиката не работи, знаем, че институциите не съгласуват своите действия, но поне да има един ресурс, който да бъде на разположение на българския народ в такива ситуации. Така всички ще бъдем спокойни и няма да се налага да се организират кампании в помощ на пострадалите“, каза Григоров.

По думите му този фонд трябва да бъде използван, само ако се обяви бедствено положение при сериозна ситуация.

Той припомни, че БЧК възстанови дарителската кампания и отново може да се пращат кратки съобщения в помощ на пострадалите на номер 1466 за всички мобилни оператори. Все пак проблемите трябва да се решат глобално, за да има сигурност за хората, смята  председателят на БЧК.

На въпрос каква е актуалната обстановка в Мизия той посочи, че водата бавно се оттича, но сега започва трудното – възстановяването и описването на щетите.

Изводите и след наводнението в Мизия са ясни - трябва да започнем да се готвим, така че подобни ситуации да не ни изненадват, също и да повишим културата си на застраховане, каза Григоров и предположи, че  голяма част от къщите в Мизия не са застраховани.

„Убеден съм, че българският народ отново ще помогне. Това не решава цялостно въпроса“, обобщи председателят на БЧК.

Междувременно в Мизия ситуацията все още е апокалиптична, въпреки че водата е спаднала със 70 см, съобщи кметът на града Виолин Крушовенски. По думите му водният стълб е около 1,6 метра.

Водата е много мътна и продължава да носи много отломки, има залети земеделски имоти, обясни още кметът пред "Фокус".  Според него колкото по-бързо се оттече водата, толкова по-бързо ще бъдат отводнени кварталите.

Тепърва ще се броят падналите постройки и ще започне частично захранване на града с електричество.

Евакуираните хора са настанени в квартал в най-високата точка на града, при близки и роднини, а пострадалите и болните – в детска градина.

Загиналият мъж в Мизия заради придошлите води на река Скът е на 63 години, съобщи Dnes.bg. По случая е образувано е досъдебно производство. Не се потвърждават данните за втора жертва, няма и хора в неизвестност в наводнения град, каза Иван Кирилов, директор на областната дирекция на МВР във Враца.

Проверени са всички наводнени къщи и живеещите в тях хора по списъци на община Мизия. Според Кирилов всички вече са установени и няма хора, които да се издирват.

Полицейски екипи на областната дирекция на МВР - Враца са охранявали наводнените имоти през цялата нощ, за да се предотвратят евентуални мародерства. В града днес трябва да влязат сили на жандармерията, за да продължат охранителната дейност в наводнените райони.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че временно е ограничено движението в участъците Мизия – Оряхово, Криводол-Монтана и Криводол-Бойчиновци поради наводнени участъци вследствие на обилните валежи.

Във връзка с необходимостта от незабавно подпомагане на стотици пострадали хора след бедствието, БЧК призовава бизнеса и големите търговски вериги да дарят вода и трайни пакетирани хранителни продукти. От организацията са разблокирали бедствения си резерв и са доставили 600 спални комплекта и одеяла на бедстващото население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още