IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Овчаров: Договорът с Westinghouse е показателен за геополитическо влияние

Законът за енергетиката не е спазен при подписването на споразумението за нова мощност в Козлодуй, смята бившият енергиен министър

11:40 | 11.08.14 г. 3
Овчаров: Договорът с Westinghouse е показателен за геополитическо влияние

Върху правителството, управлявало с мандат на БСП през последната година, е имало натиск и пример за това е подписаното в последната минута споразумение с Westinghouse, заяви пред "Нова телевизия" членът на БСП Румен Овчаров. Според него при подписването на споразумението са „намесени външни фактори“.

„Не обвинявам директно бившия енергиен министър – той просто е изпълнителят, който ще се окаже на топа на устата. Той прави това не защото сам е решил това, той изпълнява роля, която му е възложена от задкулисни кръгове“, заяви Овчаров. Той обаче не пожела да уточни имена с мотива, че това е обект на други разследвания.

Овчаров коментира, че е имало и хора „от Позитано“ (където е централата на БСП – бел. ред.), които са се срещали с представители на американската компания и са поемали ангажименти. Червеният енергиен експерт посочи, че подписването на споразумението е наредено и от тях.

В България има закон как се изграждат нови енергийни мощности и трябва да гледаме първо него, а не какви са реакторите или как са подписани споразуменията по тях, препоръча още Румен Овчаров. Според него законът не е спазен в случая с Westinghouse.

“Когато в един такъв огромен инвестиционен проект не чуеш нищо за вътрешна норма за възвръщаемост, нетна начална стойност, усреднена цена за целия проект и други такива икономически параметри, а само как е най-добрият, хубав или безопасен, което не може да бъде количествено доказано, става ясно, че този проект се реализира не защото е икономически доказан, а защото се реализира по политически съображения. Същият е случаят с „Южен поток”, уточни Овчаров.

Той коментира и издадените разрешителни за строеж за компресорната станция на газопровода в Паша дере. „Фактът, че се прави  в последния момент, поражда съмнения“, каза бившият енергиен министър в кабината на Сергей Станишев. За „Южен поток“ също не са посочени икономически параметри, каза Овчаров и допълни, че и и сега проектът не е губещ, но въпросът е дали страната печели нещо повече от геостратегическата позиция.

Според него остават неясни какви са икономическите параметри, каква е транзитната цена, какво се случва с цената на самия проект и как се избират строителите на този проект. Консорциумът, който ще строи „Южен поток“ на българска територия е бил подбран по изключително непрозрачен начин, а фирмите в него са били подбрани от Бойко Борисов, а после този консорциум е бил подкрепен от правителството, управляващо с мандат на БСП.

Фаворити на Борисов при съставянето на консорциума, който е натоварен да строи „Южен поток“, са били и Делян Пеевски, и Цветан Василев, призна още Румен Овчаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Овчаров: Договорът с Westinghouse е показателен за геополитическо влияние-------И добре че е точно така, г-н Овч.Стига толкова гаден руски фашизъм спрямо българите и българската държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
kane
преди 9 години
Заглавието на статията е 100% точни и 100% истина"Студената война" приключи и започна икономическата п.с.а Ленин преди 100 години ни е казал че империализма/фашизма е експанзивен, завладяващ и готов на всичко, дори на войни, за да задоволи жаждата за власт, пари и влияние на шепа болни мозъци -психгопати, които управляват този свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Ахахахаааааа Р. Овч. е в немилост.Как щом ви наритат от задкулисието, веднага се сещате че има задкулисие и българско и международно, спомняте си че има и закони и национални интереси... неща, за които до скоро не сте знаели (докато вие дърпахте конците) Вярват или не, Гоце и Р.Овч. вън от БСП МУХАХАХААААА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още