IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът се отказа от идеята представител на ББЦ да влезе в ЦИК*

Държавният глава няма да издаде указ, с който да допълни състава на Централната избирателна комисия

16:53 | 11.08.14 г.
Президентът се отказа от идеята представител на ББЦ да влезе в ЦИК*

Президентът Росен Плевнелиев няма да издаде указ, с който да разшири състава на Централната избирателна комисия (ЦИК) с кандидат от коалиция „България без цензура“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Припомняме, че миналата седмица Плевнелиев утвърди правила за публична процедура, на която кандидатът на ББЦ за член на ЦИК да бъде изслушан. Държавният глава предложи  Катя Иванова от коалицията да бъде изслушана днес, но междувременно процедурата бе отложена.

Днес, след заседание на Правния съвет към президента, се съобщава, че няма да има указ за допълване на ЦИК.

Мнозинството от членовете на Съвета се обединили около позицията, че в текстовете на Изборния кодекс, които третират формирането на ЦИК, има противоречиви, неясни и взаимно изключващи се разпоредби.

Припомня се, че при налагането на вето на приетия от НС на 21 февруари т. г. Изборен кодекс, държавният глава е изразил опасенията си за начина, по който се предвижда да бъде конституирана ЦИК.

Членовете на Правния съвет са припомнили днес, че според Изборния кодекс няма нито разписани срокове, нито ред и процедура, по които да се допълва съставът на ЦИК, се казва в съобщението.

Според юристите в Правния съвет в следващото 43-то Народно събрание трябва да бъдат положени усилия, за да се подобри изборното законодателство.

По-късно от България без цензура коментираха решението, като заявиха, че „отстраняването на ББЦ в ЦИК е първият лош знак, че изборите няма да са честни“. Прави се опит с помощта на институциите ББЦ служебно да бъде отстранена от контрола на изборния процес, се казва в съобщението, според което днешното решение на президента е взето след натиск от страна на ГЕРБ и БСП.

*Новината е допълнена в 18.10 ч. с позицията на ББЦ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още