IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танов: Агенция "Митници" е върната в изходно положение

Структурните промени, които бяха направени, са развалени и трябва да се тръгва отначало, коментира новият стар шеф на митниците

16:12 | 12.08.14 г. 1
Танов: Агенция "Митници" е върната в изходно положение

Агенция „Митници“ е върната в изходно положение като структура, капацитет, работоспособност. Това коментира в интервю за БНР новоназначеният директор на агенцията Ваньо Танов.

Припомняме, че днес служебният министър на финансите Румен Порожанов обяви, че възстановява Танов, отстранен от кабинета „Орешарски“, на поста шеф на митниците, за да се опита да сведе до „разумни граници“ неизпълнението на приходната част в бюджета.

Танов е поставил условие да си избере екипа, с който ще работи, и да започне работа веднага, защото "няма време".

Той коментира пред националното радио, че агенцията отчита „необяснимо лоши резултати“.

„В предходните 4 години в цяла Европа имаше тежка финансова криза и въпреки това приходите растяха годишно между 800-900 милиона (лева, бел.ред.) в рамките на три години има повече от 2,5 милиарда  (лева, бел.ред.) ръст. За съжаление приходите в момента са на нивото от 2012-а година, т.е. са пропуснати вече 2 години“, коментира той.

Танов подчерта, че от 2009 г., когато пое митниците, до отстраняването му от поста през миналата година са били осъществени редица тежки реформи в митниците, за да се отговори на структурите на партньорските служби в ЕС. Според него обаче „структурните промени, които бяха направени, са развалени и трябва да се тръгва отначало“.

Танов посочи, че звената за анализ на риска, митническото разузнаване и разследване, както и за рентгеновите системи, не съществуват като структури.

„Мисля да се запозная със ситуацията и да се набележат мерки в някаква последователност, която най-малкото да доведе до спиране на изоставането в приходната част“, посочи той и допълни, че неизпълнението на приходите за цялата година ще е около 900 млн. - 1 млрд. лева.

Танов коментира, че неизпълнението в приходите на митниците от началото на годината е над 600 млн. лева, а не 350 млн. лева, както се лансира в публичното пространство. Той подчертава, че „ако сумата е от порядъка на 600-700 млн., ясно е, че не може да се навакса“, но изрази надеждата си, че част от изоставането ще може да се компенсира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
lyusien
преди 9 години
Ами назначи си хора и действай Ще се нуждаеш от болезнени решения Доброто може би е че за разлика от миналия път ще имаш безпрекословната подкрепа на сегашния вътрешен министър А това не е малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още