IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един руски туроператор с клиенти у нас прекрати дейност

В момента зад граница се намират около 9 хил. туристи на "Солвекс-турне", предимно в Гърция и България

13:46 | 08.09.14 г. 1
Още един руски туроператор с клиенти у нас прекрати дейност

Петербургският туроператор "Солвекс-турне" обяви, че прекратява дейност. Официално съобщение за това е публикувано на сайта на компанията.

Причина за решението е невъзможността дружеството да изпълнява задълженията си пред туристите.

Пред ИТАР-ТАСС генералният директор на компанията Тамара Халецкая обяснява, че заради сложната политическа и икономическа ситуация е намаляло търсенето на пътувания. Серията фалити в бранша е подкопала доверието на потребителите към туристическия бизнес, в резултат на което продажбите рязко са паднали.

„За съжаление, не всички чуждестранни партньори се съгласиха да оптимизираме програмите си. Заради задълженията по запълване на хотелите не успяхме да намалим обема  на самолетните превози. В резултат на това и при липсата на продажби започнахме стремително да трупаме дългове“, обяснява тя.

Помощ за туристите

"Солвекс-Турне" се е обърнал към обединението "Турпомощь" с молба за съдействие за завръщането на клиентите зад граница. „Има постъпило писмо от туроператора, решение все още не е взето“, обяснява пред ИТАР-ТАСС ръководителят на организацията, която обединява туроператори, Вячеслав Басов. Решението за прибиране на туристите се взема от наблюдаващият съвет на  "Турпомощь".

По думите на Басов до края на деня ще стане ясен броят на клиентите, на които трябва да се окаже помощ, като може да става въпрос за 8 хил. души.

В момента зад граница се намират около 9 хил. туристи на петербургската компания, предимно в Гърция и България, съобщава за ИТАР-ТАСС прессекретарят на Руския съюз на туристическата индустрия (РСТ) Ирина Тюрина.

Тамара Халецкая подчертава, че няма да има проблеми с почиващите в България. Това потвърждава пред РСТ и директорът на приемащата компания у нас Solvex Bulgaria Галин Георгиев. „Ние поемаме разходите за престоя на всички туристи на „Солвекс-Турне“, хотелите ще бъдат на тяхно разположение до завръщането им в Русия“, заявява той.

Освен това прекратяването на дейността на туроператора няма да се отрази на туристите, които трябва да летят до България до 26 септември включително с полети на Bulgaria Air. Тези полети са платени, а настаняването също поема Solvex Bulgaria.

Пакети на „Солвекс-Турне“ за следващите месеци, по данни на РСТ, са купили около 8600 души, като продажбите стигат до Нова година.

Съдействие е готова да окаже и московската "Солвекс-Травел". Компанията има намерение да помогне за превоза на клиентите на "Солвекс-Турне".

Прекратяването на дейността на петербургската компания "Солвекс-Турне" има отношение към московската "Солвекс-Травел" само в този смисъл, че работят под една марка, се посочва в съобщение на РСТ.

"Солвекс-Турне" е част от групата "Солвекс", която е представена от компании в Санкт-Петербург, Москва, Киев, Минск, както и в София и Варна у нас. Марката "Солвекс" е на пазара от над 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
chervenamishka
преди 9 години
Това май им стаан специалитет на руските туристически бюра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още