IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щедростта на партийните платформи: Работа за всеки, повече пари и растеж

ГЕРБ ще дават работа на всеки, БСП ще вдигат доходите, а ДПС - детските

16:45 | 17.09.14 г. 7
Щедростта на партийните платформи: Работа за всеки, повече пари и растеж

БСП се обявяват и за пенсионна реформа, която обвързва пенсионната възраст с продължителността на живота. Социалистите обещават гъвкави условия за пенсиониране. Те ще гарантират получаване на пенсия при навършване на определена възраст и „реално достижим осигурителен стаж”.

И ДПС е записала в програмата си, че следващите управляващи трябва да заложат на по-високи нива на заетост. Движението акцентира върху младежката заетост, както и върху целта нива на безработица под средноевропейските.

Партията на Лютви Местан се обявява за финансово устойчива пенсионна система. ДПС обещава да работи и за нови политики в областта на социалното подпомагане чрез ваучерни програми, подпомагане с учебници и др.

Партията обещава и ежегодно актуализиране на подкрепата за семействата с деца, ежегодно актуализиране на обезщетенията за отглеждане на деца от една до двегодишна възраст, както и изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените в дългосрочен план.

Реформаторският блок обещава закон, който да регламентира почасовата работа, както и съвместяването на различни длъжности при различни работодатели. Освен това от Блока ще настояват за съответствие на осигурителните вноски и пенсиите. Реформаторите са записали и текст „спиране на политическата намеса при определяне размера на пенсиите”.

„България без цензура” е записала в програмата си, че ще разкрие 1 милион нови работни места за два управленски мандата.

Партията на Николай Бареков обещава това да стане, като разкрива по 150 000 работни места на година. ББЦ ще въведе и данъчни облекчения за новосъздадени работни места. Партията обещава дотации за нови работни места в райони с висока безработица и увеличаване на минималната работна заплата до 550 лева.

ББЦ обещава да увеличава пенсиите с по 20% на година и да дава майчинство само на майки със завършено основно образование.

Икономика и финанси

ГЕРБ е за запазване на действащите ставки на преките данъци и прилагане на минималните за Европейския съюз акцизни ставки. Ако ГЕРБ е на власт, ще обедини НАП и агенция „Митници”, за да подобри координацията на органите по приходите и ограничи сивата икономика.

Партията ще работи и за възстановяване на стабилността на публичните финанси, както и за запазване на ниска преразпределителна роля на държавата през бюджета. Поетапно намаляване на бюджетния дефицит, съобразено с икономическия цикъл, също е сред целите на ГЕРБ. Партията ще даде възможност на общините сами да определят добавка към данъка върху доходите на физическите лица в полза на местните бюджети. ГЕРБ е и за присъединяване към Единния банков съюз.

БСП е за преминаване към прогресивно облагане на доходите на физическите лица и към семейно подоходно облагане. Освен това партията предлага и законово регулиране на монополните предприятия. БСП е за приемане на национална инвестиционна програма и за улесняване на кредитирането на реалната икономика, на малкия и средния бизнес чрез Българската банка за развитие и чрез механизма на експортното застраховане.

Социалистите ще премахнат таксите за гражданите при плащания към бюджета. БСП ще работи и за намаляване на неравенствата между регионите. Партията на Миков е за провеждане на реиндустриализация на страната, като се създават условия за нови, предимно модерни производства и се възстановят части от структуроопределящи за икономиката предприятия при икономическа обоснованост.

ДПС ще работи за излизане на икономиката от депресията и икономическо оживление. Според партията трябва да бъде преодоляна негативната тенденция на устойчиво намаление на преките чуждестранни инвестиции в страната. ДПС е за поддържане на нисък бюджетен дефицит и на ниски нива на държавния дълг. Според партията поемането на нов дълг трябва да бъде оценявано от гледна точка на влиянието му върху растежа. Движението е за запазване на валутния борд до влизане в Еврозоната.

ДПС е и за ликвидиране на изкуствените монополи и нелоялните търговски практики в отношенията между търговци, доставчици и производители.

Реформаторският блок е за влизане в Еврозоната и членство в Общия европейски банков съюз. Коалицията иска нисък размер на публичния дълг, в това число и на дълговете на общините. Реформаторите са за балансирани бюджети, запазване на валутния борд и текущото ниво на данъчното облагане.

Блокът обещава закон за фалит на физическите лица, икономически стимули за износителите и за фирмите, създаващи иновативни продукти.

ББЦ обещава постигане на траен и стабилен икономически растеж от 3% през първия мандат и от 5% през втория мандат. Партията на Бареков ще търси подкрепа за стартиращия бизнес чрез „Агенция за развитие на България“. ББЦ е за „ударно въвеждане на функциониращо електронно правителство“ и за улеснено кандидатстване по еврофондовете за конкурентоспособен бизнес.

Енергетика

ГЕРБ обещава енергетиката да има отделно министерство в следващия кабинет, енергийна независимост и понижаване на цената на газа с 35%. Според партията трябва да продължат проучванията в Черно море за собствен добив на газ.

Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Гласувайте за Бойко Борисов - той си държ на думата.... поне 1 час! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Факт, прочее: Която и партия да е на власт, имат ли ходове в страни и вратички за измъкване, ВИНАГИ го правят, а избирателят - като основно качество - остава прецакан.Та, ще гласувам. КРИТИЧНО. Не видя ли писмени гаранции за своя интерес, не си давам гласа никому. Видя ли такива - ама от която и партия да е - тутакси съм за определения субект. Най-малкото, щото ще е минал МОЕТО сито. Ще е издържал МОЯ конкурс. И, ако се изметне, ще мога да го отзова. Няма да я бъде повече да ходя и да искам СЛЕД изборите. Баста. Щото ние си искаме, ТЕ РЕШАВАТ. Е, сега решаваме ние и, ако искат власт, ще играят по нашите правила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
ihrivanov
преди 9 години
http://vbox7.com/play:c5d756b44f и този момент трябва дойде и тук в БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Те четвърт век с други намерения ли управляваха? Смешници.Ама ние дето ги търпиме сме още по-големи смешници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
ihrivanov
преди 9 години
Само глупости , но така е като има кой да вярва .На такъв народ такива управници........абе само кривак ще управи нещата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
power network
преди 9 години
Хвала таквизи партии.Явно след няколко години ще сме построили кумънизмЪ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
От това разбрах нещо, което си го знаех :) Че няма да гласувам за БСП или ББЦ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още