IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 2 т опасни отпадъци от домакинствата са събрани в София от януари

Най-често гражданите предават стари лекарства, уреди с живак и битова химия

14:50 | 16.10.14 г.
Почти 2 т опасни отпадъци от домакинствата са събрани в София от януари

Почти два тона е събраното количество опасни отпадъци от бита в София от началото на 2014 г. до септември включително. Това съобщи пред БТА Ралица Ангелова - заместник-изпълнителен директор на дружеството "БалБок Инженеринг", което съвместно със Столична община разделно събира опасни отпадъци в София.

Опасните отпадъци от домакинствата, които третира системата, са бои, лакове, лепила, живак и термометри с живак, стари лекарства, замърсени опаковки, препарати за борба с вредители, различни почистващи средства, битова и строителна химия.

Очаква се до края на годината да бъдат организирани още три мобилни събирателни пункта в София.

Компанията продължава да събира и чрез предварителна заявка на адрес, която се подава на телефон 0700 11 750 и е безплатна за гражданите.

Над 4,5 тона опасни отпадъци от бита са събрани и третирани от 2012 г., когато тръгва системата, досега.

Хората от София ежедневно звънят на телефона, за да дават заявки и да се информират за датите и разположението на събирателните пунктове, отбеляза Ангелова. Съотношението между предаващите на адрес със заявка и тези, които отиват до организираните пунктове е 30 към 70.

Най-често гражданите предават стари лекарства, живак и уреди с опасното вещество - термометри, апарати за кръвно налягане и живачни ампули. Около една трета от събраните количества опасни отпадъци са остатъци от ремонти като бои, лакове, лепила и разредители. Увеличават се предаваните остатъци от препарати от битовата и строителната химия.

Дейностите по третиране на събраните опасни отпадъци се осъществяват на площадки на компанията, като се ползват и услугите на специализирани съоръжения в чужбина.

Сред гражданите на София вече има твърд процент на хора със "зелено" мислене, които знаят, търсят информация и имат съзнание за това, което правим в ежедневието си и какво оставяме след нас, коментира Ангелова.

От "БалБок Инженеринг" организират мобилни събирателни пунктове и извън столицата, като тази година са организирани вече в Пловдив и Шумен. През октомври предстоят още две тридневни есенни кампании - от 20 до 22 октомври – в Сливен и от 23 до 25 октомври - в Пловдив.

Мобилен събирателен пункт за опасни отпадъци от домакинствата ще бъде разположен утре - 17 октомври, в столичните райони "Надежда" и "Връбница". От 8.30 до 11.30 часа пунктът ще бъде на ул. "Кирил Дрангов" 55, пред районна администрация "Надежда" и от 12.30 до 15.30 часа - на бул. "Хан Кубрат" до бл. 328, пред районна администрация "Връбница".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още