IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Коалиционната култура стъпва на ясни принципи

България може да се възползва от задълбочаване на връзките между Европа и Азия, коментира президентът

19:09 | 17.10.14 г. 1
Плевнелиев: Коалиционната култура стъпва на ясни принципи

Българският народ не очаква повече месии и спасители, а иска утвърждаване на демокрацията и работещи институции, коментира българският държавен глава Росен Плевнелиев пред журналисти след форума на високо ниво Европа – Азия (АСЕМ), който се провежда в Милано.

Част от процеса по утвърждаване на демокрацията е и коалиционната култура, обясни още Плевнелиев. „Можем да я постигнем само когато знаем, че тя стъпва на силни и ясни принципи, да отговорим какво смислено искаме да свършим за държавата, а не кой какви постове ще получава“, категоричен беше той.

Според него в България има силна политическа воля за формирането на правителство и начинът да се постигне това не е в преговорите за постове, а с обединението около ясна програма за действие.

По време на срещата на лидерите във форума АСЕМ е било постигнато споразумение, че общ приоритет за отношенията между Европа и Азия е модернизацията и развитието на транспортната инфраструктура, чрез изграждането на скоростни железопътни линии, модернизацията на пристанищата и летищата, съобщава Прессекретариата на българския държавен глава.

Росен Плевнелиев коментира, че свързаността е предпоставка за развитието на икономически растеж както на национално, така и на регионално и глобално ниво.

„България може да има огромна роля в този процес със завършването на магистралата от Турция до Сърбия, с разширяването на възможностите на българските индустриални зони и построяването на скоростна железопътна линия до Истанбул“, подчерта президентът.

Според държавния глава това дава възможност на страната ни да се позиционира на пътя на търговията между Европа и Азия, която е и най-големият търговски партньор за европейските държави. Интерес към последващо задълбочаване на сътрудничеството с България са заявили в рамките на форума премиерите на Китай, Виетнам, Сингапур и други държави.

Възможностите за сътрудничество в производството на храни и между клъстерите в сектора на високите технологии между България и Сингапур е бил във фокуса на срещата на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя на Сингапур Ли Сян Лун.

Сингапур е сред водещите държави в развитието на високите технологии, а България работи все по-интензивно в тази посока и се утвърждава като център на IT технологиите в региона на Югоизточна Европа, посочват още от Президентството.

Страната ни е една от първите държави, установили дипломатически отношения с независим Сингапур и съществува значителен потенциал за тяхното развитие чрез обмен на бизнес делегации и провеждането на съвместни бизнес форуми, особено в областта на малките и средни предприятия.

Президентът Росен Плевнелиев изрази и подкрепата на България за ратифицирането на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още