IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 500 бензиностанции не са проверявани с години

Агенцията за метрологичен и технически надзор изпраща доклад в прокуратурата

17:05 | 29.10.14 г.
Над 500 бензиностанции не са проверявани с години

Над 500 бензиностанции у нас не са проверявани с години, съобщи пред БНР председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков по повод масирани проверки на сектора.

Установено е разминаване в броя на проверяваните бензиностанции от Агенцията и от Националната агенция по приходите (НАП). „Оказа се, че при нас бензиностанциите са с 549 по-малко от тези в базата данни на НАП или приблизително 20 на сто от всички бензиностанции. Това означава, че 549 бензиностанции повече от 10 години не са проверявани, тъй като просто липсват от базата данни на Агенцията“, обясни председателят й.

При вътрешно разследване станало ясно, че в софтуера за случаен подбор има пробив и така някои от обектите са извадени от списъка.

„Има бензиностанции, които са проверявани 3 пъти годишно и други, които 10 г. не са проверявани“, каза  Стефан Цанков. Той предполага, че втората категория обекти не са на случайни хора. Сега проверките на агенцията са насочени основно в тази посока, но съпротивата е огромна, заяви той. Допълнително били открити и много незаконни резервоари.

При проверките за  качеството на горивата в някои случаи имало открили отклонения до 40%.

„За няколко месеца пробите с отклонение са се повишили пет пъти. Тъй като много от бензиностанциите се оплакват, че получават горивото с проблем, започнахме проверки на самите петролни бази. До момента от 10 проверени петролни бази в 4 сме открили отклонение в качеството на горивата. На всяка от тях ще бъде наложена санкция до 500 хил. лева. За първи път от много години насам петролни бази ще бъдат глобени за некачествени горива“, обяви Цанков.

Агенцията подготвя доклад, който ще представи на прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още