IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три фирми с оферти за сертифициращ орган на ДФ "Земеделие"

Очаква се одиторът на разплащателната агенция да бъде избран в началото на следващата седмица

17:21 | 02.12.14 г.
Три фирми с оферти за сертифициращ орган на ДФ "Земеделие"

Три фирми са подали оферти за участие в процедурата за избор на сертифициращ орган на ДФ "Земеделие". Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, цитиран от пресцентъра на Министерството на земеделието.

За участие в процедурата по пряко договаряне са били поканени четирите най-големи одиторски компании – „Ernst & Young“, „KPMG”, „Deloitte” и „PricewaterhouseCoopers“, като последната компания не е подала оферта.
 
Зам.-министър Грудев поясни, че стойността на едната от получените оферти е с 20% по-ниска в сравнение с офертите на останалите участници. „Съгласно всички изисквания на закона сме длъжни да пристъпим към допълнително изследване на така получената оферта. В рамките на следващите три дни фирмата, чиято оферта е с 20% по-ниска, трябва да даде обосновка за ценообразуването”, поясни Грудев.

Той обаче заяви, че Фонд „Земеделие“ със сигурност скоро ще има одитор. „Независимо от това, вече съвсем смело и категорично можем да заявим, че разплащателната агенция ще има избран сертифициращ орган, който в рамките на декември и януари ще извърши одит на разходваните средства от разплащателната агенция, за да може през февруари страната ни да изпрати одит от сертифициращия орган на Европейската комисия“, обясни той.

Васил Грудев припомни, че ако не бъде избран сертифициращ орган, който да провери разходите и да изпрати до края на януари сертифициращ доклад в Брюксел, страната ни ще трябва да върне 1,850 млрд. лева, които вече са възстановени от Европейската комисия.

В понеделник комисията, която е назначена специално за избора на сертифициращ орган, ще заседава отново и на базата на получените обяснения ще избере сертифициращ орган на Разплащателна агенция.

Вече повече от година Фондът е без сертифициращ орган, което е нарушение на европейските правила. Стартиралите досега процедури за избор на одитори бяха отменени с мотива, че са незаконосъобразни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още