IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Кънев: Промени в пенсионната реформа не се обсъждат на "неделно матине"

При едно спокойно обсъждане ще стане ясно, че предложението не се подкрепя от нито една парламентарна група, смята лидерът на ДСБ

11:49 | 17.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Р. Кънев: Промени в пенсионната реформа не се обсъждат на "неделно матине"

Решението за пенсионната реформа няма подкрепата на нито една група в 43-то НС. Това каза пред БНТ лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него промените в пенсионната реформа трябва да се обсъждат поне половин година, а не на „неделно матине“.

В неделя на среща между премиера Борисов, синдикатите, социалния и финансовия министър стана ясно, че пенсионната реформа ще бъде замразена и възрастта за пенсия няма да бъде вдигана през следващата година. До 31 март догодина трябва да бъде изработен дългосрочен план за реформата на системата.

В понеделник Движение „България на гражданите" изрази недоволството от подписания меморандум. Те заявиха, че не приемат  толкова важен документ да се прави без знанието на Реформаторския блок като политическа сила, участваща в управлението и без широка публична дискусия.

По думите на Кънев това не е най-правилното решение по отношение на пенсионната реформа, защото решението не е обсъждано в коалицията.

“Мисля, че това неделно матине, което е завършило с меморандум, е много далеч от осъзнаване на важността на решението”, посочи Кънев.

Според него мерките трябва да се обсъждат не между отделни хора и синдикатите, а от целия Министерски съвет. "Премиерът не е Министерски съвет. Срокът на обсъждане трябва да продължи 6 месеца, 1 година, 2 години, ако се наложи“, смята лидерът на ДСБ. Общо решение на коалицията за това засега няма, категоричен е той.

Той определи взетото решение за трансфер на средства от частните пенсионни фондове към НОИ като много лошо от експертна гледна точка. "Ако се стигне до това от капиталовата система на личните вноски да се прелеят средства към солидарната система на незабавното харчене, това ще е най-важното политическо решение, което България е взимала във вътрешната си политика от 2000 година насам", обясни той.

Неговото мнение е, че вчерашното прибързано гласуване в комисия не е е оценено правилно от тези, които са гласували. 

По думите му нито в ГЕРБ, нито в ДПС има достатъчна яснота за важността на такова решение. Той смята, че ДПС са гласували "за", защото играят политическа игра. "ДПС дебнат за политически пукнатини между нас и ГЕРБ. Това им е целта и ние не можем да им се сърдим. Те знаят, че са извън властта заради Реформаторския блок и затова са изключително остри и критични към нас", мотивира се Кънев.

Той изрази мнение, че при едно спокойно обсъждане ще стане ясно, че това предложение не се подкрепя от нито една парламентарна група в парламента. Кънев не вижда политическа воля в управляващата коалиция за подобна крачка и е спокоен, защото по думите му няма реални шансове решението да мине в НС.

Радан Кънев посочи, че вчера е имал много дълъг и спокоен разговор с министър-председателя и сподели, че  Борисов е разтревожен, че частните пенсионни фондове не се управляват добре.

По думите му “никой няма доверие на Комисията за финансов надзор – нито аз, нито премиерът, нито обикновените граждани, което е по-важно. Те от една година говорят за одити върху пенсионните фондове, а нищо не сме видели като резултат”, добави Кънев.

Лидерът на ДСБ смята, че възрастта за пенсиониране трябва да се увеличава, но плавно, след много сериозно обсъждане и необратимо. Ние сме за разумния подход по тази тема и сме на мнение, че реформите трябва да се провеждат последователно, посочи Кънев.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Батя
преди 9 години
Бойко слушай повече този умен човек, за да не ставаш пак за смях воден за носа от черешаря и *** синдикати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още