IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес и синдикати с общи предложения за икономически растеж към кабинета

Българската икономика не е достатъчно конкурентоспособна въпреки някои положителни промени, сочи анализ

16:11 | 05.02.15 г.
Бизнес и синдикати с общи предложения за икономически растеж към кабинета

Бизнесът, синдикатите, научната общност, Центърът за изследване на демокрацията и Центърът за икономическо развитие ще изготвят общ документ с предложения към правителството за мерки за подобряване на конкурентоспособността на българската икономика, които да бъдат взети под внимание в правителствената програма. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти след проведена кръгла маса със социалните партньори по темата.

Кръглата маса е инициирана от председателя на Минно-геоложката камара проф. Лъчезар Цоцорков и КНСБ в опит да се формулират конкретни политики за развитие на индустрията и растеж на икономиката. За целта ЦИД и ЦИР за изготвили анализ на икономическото развитие и конкурентоспособността на българската икономика за последните седем години. В него се очертават конкурентните предимства и недостатъци на икономиката, които следва да бъдат фокус на държавната политика.

Професор Цоцорков поясни, че целта на предложенията е те да бъдат добавена стойност към икономическата програма на кабинета с цел конкурентоспособността да се покачва с по-бързи темпове.

Анализът на ЦИД, представен от директора на института Мария Прохаска, показва, че българската икономика не е достатъчно конкурентоспособна въпреки някои положителни промени. Анализът очертава необходимост от мерки в сферата на институциите – администрация, съдебна система, борба срещу корупцията, обществени поръчки, в сферата на иновациите, инфраструктурата, иновациите, инвестициите и образованието.

Икономистът поясни, че ще бъдат начертани краткосрочни и дългосрочни мерки, които да изведат конкурентоспособността на икономиката ни на по-челни места.

Според проучването на ЦИД през 2014 година България е била на 54-та позиция сред 144 страни по конкурентоспособност, като стойността на индекса е 4,37 от максимална стойност 7. Най-добрите позиции на страната ни са по макроикономическа свобода – 36-а, и технологична готовност – 41-ва. Най-слаби са резултатите в направлението институции – 112-та позиция, иновативност – 105-та, състояние на бизнеса – 105-та, и пазар на труда – 67-ма. Основните пречки пред бизнеса остават корупцията, неефективната държавна администрация и трудният достъп до финансиране.

Пламен Димитров допълни, че има идея Съветът за икономическо развитие да бъде попълнен и с представители на синдикатите, на бизнеса и на научните среди, които да правят предложения за икономическото развитие и конкурентоспособността, както и оценка на предложенията.

Димитров каза, че има почти пълно съгласие по въпроса, че ниската цена на труда у нас не може да дърпа икономиката напред и са необходими сериозни мерки за повишаване на доходите наред с мерки в сферата на образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още