IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК продължава разследването на БЕХ за господстващо положение на газовия пазар

Комисията е изпратила изложение на възраженията до холдинга и дъщерните му компании - "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз"

15:31 | 23.03.15 г.
ЕК продължава разследването на БЕХ за господстващо положение на газовия пазар

Българският енергиен холдинг (БЕХ) може да е нарушил антионополните правила на Европейския съюз (ЕС) чрез възпрепятстване на конкуренти да получат достъп до ключови газови инфраструктури в България. Това е предварителното становище на Европейската комисия (ЕК), записано в изложение на възраженията до БЕХ, изпратено днес.

Изложението на възраженията е адресирано също и до дъщерните дружества на БЕХ — доставчика на газ „Булгаргаз“ и оператора на газовата инфраструктура - „Булгартрансгаз“, съобщават от пресцентъра на ЕК.

Изпращането на изложение на възраженията не предрешава изхода от разследването, допълват от Брюксел.

БЕХ е историческият държавен енергиен оператор в България, припомнят още от ЕК. Той е вертикално интегриран, което означава, че доставя газ и неговите дъщерни дружества притежават или контролират вътрешната газопреносна мрежа, единственото газово хранилище в България и капацитета на главния газопровод за внос на газ в България.

През юли 2013 година Комисията откри процедура, за да разследва дали БЕХ злоупотребява с господстващото си положение на пазарите на доставка на газ в България. Тя е свързана с опасенията, че БЕХ и неговите дъщерни дружества вероятно възпрепятстват конкурентите да получат достъп до инфраструктурата, която им е необходима, за да се конкурират успешно на пазарите на доставка на газ в България.

Според данните на ЕК газовите дружества може да са отказвали на конкурентите си достъп до газопреносната мрежа и до съоръжението за съхранение на газ и са резервирали капацитет, който не им е необходим по газопровода за внос.

Ако опасенията са обосновани, това поведение е ограничило и продължава да ограничава конкуренцията на пазарите на доставка на газ в България, посочват от Брюксел.

Отделно през август 2014 година ЕК отправи към БЕХ изложение на възраженията относно евентуални териториални ограничения в договорите на БЕХ за доставка на електроенергия, сключени с търговци, действащи на нерегулирания пазар на едро на електроенергия в България.

Изложението на възраженията е формален етап от разследванията на Комисията на предполагаеми нарушения на антитръстовите правила на ЕС.

Комисията информира писмено заинтересованите страни за повдигнатите срещу тях възражения. Адресатите могат да проверят документите в преписката по разследването на Комисията, да отговорят в писмена форма и да поискат устно изслушване, за да представят коментарите си по делото пред представители на Комисията и на националните органи по конкуренция.

Ако, след като страните са упражнили правото си на защита, Комисията стигне до заключението, че има доказателства за нарушение, тя може да издаде решение за забрана на съответното поведение и да наложи глоба в размер до 10% от годишния оборот на дружеството, реализиран в целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още