IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разследва БЕХ, Булгаргаз и Булгартрансгаз за злоупотреба с господстващо положение

Брюксел ще проверява дали дружествата не пречат на потенциални конкуренти да получат достъп до мрежата за пренос и до съоръженията за съхранение на газ

13:48 | 05.07.13 г. 3
ЕК разследва БЕХ, Булгаргаз и Булгартрансгаз за злоупотреба с господстващо положение

Европейската комисия (ЕК) образува официално производство, за да разследва дали „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ (за доставка на газ) и „Булгартрансгаз“ (за газова инфраструктура) пречат на свои конкуренти да получат достъп до важни газови инфраструктури в България, съобщиха от институцията.

Комисията се опасява, че БЕХ и дъщерните му дружества може да злоупотребяват с господстващото си положение на пазарите на природен газ в страната в нарушение на антитръстовите правила на Европейския съюз и член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз, който забранява злоупотребата с господстващо положение на пазара, която може да повлияе на търговията между държавите членки, уточняват от Брюксел.

От ЕК посочват, че има вероятност родните дружества да пречат на потенциални конкуренти да получат достъп до българската мрежа за пренос на газ и до съоръженията за съхранение на газ, като изрично или негласно отказват достъп на трети страни или го забавят.

Освен това, тези дружества могат да пречат на конкурентите да получат достъп до главния газопровод за внос, като запазват капацитет, който редовно остава неизползван, без да го пускат на пазара.

Без достъп до тази инфраструктура нито едно дружество не може да се конкурира с „Булгаргаз“ на българските пазари за доставки на газ, заключават от Еврокомисията.

Институцията посочва още, че дружествата, както и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са били уведомени за образуваното производство. За приключването му няма законно установен срок.

Припомняме, че по искане на служебното правителство Еврокомисията и Световната банка изготвиха одит на енергийния сектор. Констатиран беше огромен финансов дефицит в системата, а една от основните препоръки беше да бъде закрит БЕХ, който е описан като непрозрачна мегаструктура.

По-рано общественият съвет по енергетика към Министерството на икономиката също поиска закриването на БЕХ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
user##
преди 10 години
Трудно "другарите" ще се откажат от червената касична пълна със синьо горива - ще трябва здрав шамар от ЕК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Да!И освен това да се разследват дългосрочните договори с Русия и да се обявят за престъпни и нищожни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Да се забранят със закон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още