IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов оглави Комисията за енергийно и водно регулиране

Иванов е първият председател на енергийния регулатор, избран от Народното събрание

14:07 | 02.04.15 г. 6
Иван Иванов оглави Комисията за енергийно и водно регулиране

Янков посочи още и че Иванов е бил част от екипа на тогавашния премиер Иван Костов, подписал дългосрочните договори за изкупуване на електричество от двете „американски“ централи в Маришкия басейн – ТЕЦ AES “Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Според него именно тези договори са една от причините за високата цена на електричеството в момента.

Изборът на новата Комисия е политически и ще съответства на сделката на управляващото мнозинство, категоричен беше и председателят на БСП Михаил Миков. Таско Ерменков допълни, че доминацията на представители на управляващата коалиция в състава на КЕВР е нормална част от парламентарната култура, но призова партиите да застанат зад кандидатите не само до избора им, а и след това – зад решенията им.

Мартин Димитров от Реформаторския блок отхвърли всички обвинения за политическа договорка за номинация за председател, сочейки, че опозицията също е имала право да издигне кандидат за ръководител на енергийния регулатор. Според него причината за това е, че БСП – Лява България не иска да поема отговорност в тежки за енергетиката времена и обвини левицата в демагогия. 

Димитров посочи още, че обвиненията срещу Иван Иванов целят да отслабят неговите позиции.
„За нас е важно тази Комисия да реши забатачени с години проблеми в енергетиката“, посочи още депутатът. Според него има шанс да бъде избран независим регулатор, който може да се справи с тези проблеми.

Липсват партийни квоти при избора на регулатора, категоричен беше и депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Той посочи, че пример за това е фактът, че най-голямата партийна група в Народното събрание (на ГЕРБ) застава само зад две номинации (на Светла Тодорова и Евгения Харитонова – бел. ред.). „Решенията на този орган влияят пряко върху всички домакинства, върху бизнеса и върху социалния мир“, категоричен беше Николов.

Делян Добрев пък припомни, че изборът на кандидати в момента е само първата стъпка към подобряване на работата на регулатора. „В Народното събрание трябва да се погрижим тази Комисия да има финансова независимост“, каза той.

Квалификацията на кандидатите защити и Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Той припомни, че кризата в енергетиката в момента се дължи на „неразумните решения и липсата на координация между институции“. Затова и по думите му решението за избор на състав на КЕВР е много отговорно. Симеонов отбеляза и своето несъгласие с кандидатурата на ДПС – Ремзи Осман, издигнат за юрист в КЕВР, защото няма никакъв опит в сферата на енергетиката или водния сектор. Припомняме, че от Патриотичния фронт издигнаха кандидатурата на Милена Миланова, която в момента е юристът на енергийния регулатор и според тях тя е запозната с подробностите около повдигнати искове срещу Комисията.

Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
cokrat1
преди 9 години
Не познавам Иван Иванов...но щом е посочен от реформаторите сигурно е "парашутист"....тъпо, много тъпо "Саше".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
cokrat1
преди 9 години
Човека е компетентен по материята. Лично го познавам като такъв. Разни "***" като не го познават по-добре да не си отварат "човките" и да плюят дежурно ей така от елементарна злоба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
И това ако не е преяждане от власт на Иван Костов здраве му кажи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
коки
преди 9 години
Поредният прашутист наш човек , спада към абонатите които цял живот са на хранилка в НС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 13
Бате Пешо
преди 9 години
Да ни е честит поредния реформатор некадърник.Политическа фигура нямаща нищо общо с енергетиката.Просто да уредим наш човек с работа и тлъста заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още