IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри предложенията на Калфин за семейните помощи

Предлага се законът да влезе в сила от 1 юли 2015 година с изключение на няколко разпоредби, които ще влязат в сила от началото на 2016 г.

14:26 | 29.04.15 г.
Кабинетът одобри предложенията на Калфин за семейните помощи

Правителството одобри промени в Закона за семейни помощи за деца, предложени от социалния министър Ивайло Калфин.

Те предвиждат недобросъвестни семейства и родители, които изоставят децата си, да не получават семейни помощи.

Измененията предвиждат още обвързване на семейното подпомагане на непълнолетни майки с прилагане на мерки за закрила на детето в семейна среда. Засилва се и връзката между помощите и гарантиране правото на образование и достъп до здравна грижа на децата.

Гарантира се равнопоставеност на децата в семейството, както и на всички форми на отглеждане на децата – от лица със сключен брак, от съжителстващи лица и от самотни родители. С проекта се въвеждат повече гаранции, че семейните помощи се предоставят на семействата, за които са предназначени, повишава се и значението на подпомагането в натура въз основа на оценка на индивидуалните нужди на детето и семейството.

Предлага се законът да влезе в сила от 1 юли 2015 г., с изключение на няколко разпоредби, които ще влязат в сила от началото на 2016 г., тъй като финансовото им отражение трябва да намери място в закона за държавния бюджет за следващата година.

Промените ще насърчат отговорното родителство, ще осигурят по-висок интензитет на подпомагане до трето дете и по-голяма социална справедливост, пише в мотивите към решението на кабинета.

Проектът на закона за семейните помощи беше представен още в началото на годината от социалния министър Ивайло Калфин. С него се предвиждат редица изменения, които затягат контрола по разходването на средствата за семейни помощи и подобряват контрола по харченето на публичните средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още