IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговски вериги: Законовите промени целят преразпределяне на пазара

Търговците харесаха предложението помирителна комисия да решава споровете с доставчиците на храни

15:47 | 09.06.15 г.
Търговски вериги: Законовите промени целят преразпределяне на пазара

Гласуваните от парламента на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) целят преразпределяне на пазара на дребно в страната. Това е лобистка инициатива, чиято цел е да бъдат притиснати големите международни инвеститори да се оттеглят от България, а бизнесът им да бъде изкупен изгодно. Това становище представи днес Сдружението за модерна търговия (СМТ).

Припомняме, че проектът за изменение на ЗЗК в момента е на етап между първо и второ гласуване. НС прие проекта на социалистите, който предвижда предварително одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на договори между магазини и доставчици. Въвежда се понятието „значителна пазарна сила“, при злоупотреба с което се залага глоба до 10 на сто от общия оборот. Същите промени бяха гласувани на първо четене и от предходното Народно събрание, но президентът наложи вето, а парламентът се разпусна предсрочно и тогава проектът не мина.

Междувременно по повод сегашните промени, гласувани пак по предложение на социалистите, беше внесен проект, който обезсилва тези предложения – той е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Менда Стоянова, подписа си под него сложи и Йордан Цонев (ДПС). 

По повод проекта на БСП от Сдружението за модерна търговия настояват за отпадането на редица текстове като  понятието „значителна пазарна сила”, контролът върху типовите договори от КЗК, забраната на услуги от търговците към доставчиците, намесата в ценообразуването и регулациите за собствените марки на търговските вериги.

Търговските вериги са „за“ внесените от управляващите промени като предложението за създаването на Национален консултативен съвет за доставките на храни, председателстван от министъра на земеделието и помирителна комисия към него, която да разрешава спорове.

„Други примери за позитивни предложения са забраната да се предлага и закупува стока на и от трети лица, забраната да се предоставят същите или по-добри търговски условия на трети лица, забраната на възнагражденията за услуги, които не са реално предоставени, забраната за прехвърляне на неоправдан или непропорционален търговски риск към една от страните“, казват от Сдружението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още