IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои смяна на състава на КЗК заради скъпите горива

Регулаторът е ограничил дейността си за пазара на горива до писане на доклади, смята депутатът Мартин Димитров

19:41 | 25.09.15 г. 4
Предстои смяна на състава на КЗК заради скъпите горива

Готвени промени в състава на Комисията за защита на конкуренцията анонсира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пред bTV. Според него регулаторът е ограничил дейността си по отношение на горивния сектор само до писането на доклади.

„През 2011 година в Румъния местният регулаторен орган откри картел и наложи многомилионни глоби”, посочи Димитров и допълни, че едно от предложенията е сегашните членове на КЗК да не могат да бъдат преизбирани.

Депутатът посочи данни от днешния ден, според които дизелът в България е четвъртият най-скъп в Европа, а цената на бензина е на пето място. „Когато отклонението е спрямо средната цена, очевидно конкуренцията е изкривена”, посочи Димитров.

По думите му вече е станало ясно, че през 2011 година 80% от акцизните складове за гориво са били на една фирма. С високи наеми тя може да контролира вноса.

В парламентарния контрол по-рано днес Мартин Димитров и неговият колега Петър Славов поискаха справка за собствеността на акцизните складове днес. Финансовият министър Владислав Горанов първо коментира, че такава информация не може да бъде представена, но след като депутате му обясниха, че през минали години са получавали исканите справки, пое ангажимент да даде данни и за 2015 година.

Пред bTV Димитров допълни още, че вносът на горива у нас може да се улесни след законови промени, с които да стане възможно неизползвани обекти на държавния резерв да се превърнат в държавни акцизни складове. Освен това по идея на митниците освен отложено плащане на акциз, може да се въведе и отложено плащане на ДДС.

Депутатът обяви още и че в отговор на въпрос енергийният министър Теменужка Петкова е потвърдила, че 191 млн. лева за капитала на смесеното дружество „Южен поток - България” са били взети от „Газпром” и за тях се плаща лихва, въпреки че проектът би трябвало да е спрян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
I kato gi smenat kakvo Nishto Sacho prosto ne gi nakarat tesi starite da si varshat rabotata Kakvo oshe im trabva Asen monopol na proisvodstvoto a kato poglednat zenite na bensinostanziite asno se vigda che ima i kartelKakvi metodiki im trabvat na tezi ot KSK
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
troika
преди 8 години
Полза никаква. Не те определят правилата на играта. А г-н Димитров приказва така, предполагам защото не му се отчитат и на него. Ако му снасяха и на него, щеше да си мълчи и да приказва глупости от рода на инерция на цената на горивата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
"Предстои смяна на състава на КЗК заради скъпите горива"- Амин. Само дето не ми е ясно после какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още