IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанският поток е опасност за страната ни според 63% от българите

За пълно затваряне на границите настояват 11%, сочи изследване на "Алфа рисърч"

17:15 | 28.09.15 г. 1
Бежанският поток е опасност за страната ни според 63% от българите

63% от българите смятат, че бежанският поток е опасност за страната ни. Данните са от национално представително изследване на "Алфа рисърч" за периода 5-7 септември, представено от социолога Боряна Димитрова на конференция "Кризата с бежанците: новите европейски политики".

Държавата да се бори с трафикантите на хора искат 89% от запитаните, 82 на сто - да се усили оградата по границите, тоест има силна подкрепа за рестриктивни мерки, обобщи Димитрова, цитирана от БТА.

За пълно затваряне на границите настояват 11%. На противоположното мнение - да се приемат бежанци без ограничения, са 3,7 на сто, пише Dnes.bg.

Категорично не се подкрепя отделянето на допълнителни пари от държавния бюджет за бежанците. Изследването отчита в същото време голямо одобрение за социални мерки за подобряване работата на социалните институции, за по-добри условия за бежанците - 75 на сто.

За съгласуване на нашата с европейската политика за бежанците се обявяват 44,5 на сто от анкетираните.

Хората с по-високо образование, средното поколение, са по-склонни да подкрепят общоевропейските решения. По-слабо образованите, най-възрастните, но и част от тийнейджърите са с изключително по-силно изразени негативни нагласи, отчита "Алфа рисърч".

Според резултатите от проучването 63% поддържат квотите, 34 са против.

Ще се справим успешно с проблема смятат 17,1 на сто, ще се справим бавно - 43,3 на сто, няма да се справим, ще доведе до упадък на Европа отговарят 36,3%.

Настояващите за сепаративни решения са най-силни песимисти за справяне с кризата, коментира Боряна Димитрова.

Изследването регистрира ръст на страховете, радикализиране на общественото мнение, но в рамките на институционалните алтернативи, изключителна чувствителност към политическите изказвания и решения. Бежанците продължават да се възприемат като "маса", отбеляза още социологът.

Боряна Димитрова припомни изследване за 2012-2013 г. , според което бежанците са били по-скоро непознати, неразбрани, с негативен образ за българското обществено мнение.

Още тогава обаче е имало разграничение между бежанци и икономически емигранти. Основните страхове тогава по отношение на бежанците са били свързани с повишаване на престъпността, болести и зарази.

Над 11 740 души са потърсили закрила у нас от началото на 2015 г. до 23 септември, отчетоха от Държавната агенция за бежанците, предаде БНР. Според Агенцията бежанският натиск към България се е увеличил рязко, след като през 2010г. само 1025 души са поискали закрила от страната ни. Общо за пет години над 33 хиляди души са потърсили закрила в България, а 9300 са получили статут на бежанци.

Най-много граждани на Сирия, следвани от тези от Ирак са поискали закрила. Като цяло бежанците, които идват у нас са с нисък образователен ценз, посочи председателят на Агенцията Никола Казаков. Той обеща да се увеличи капацитетът на местата за настаняване. Навсякъде вече има преводачи и добре оборудвани лекарски кабинети, нещо, за което доскоро България беше критикувана, посочи още Казаков.

Още по темата за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Бежанският поток е опасност за страната ни според 63% от българите"----------"Статията, която величае Плевнелиев като борец срещу Путин, излиза именно в момента, когато нашият президент е в САЩ за участие в сесията на ООН. Хвалбите за него от американска страна идват на фона на срещата му с турския премиер Давутоглу, на когото той благодари, че комшиите ни пазят границата. Именно Плевнелиев бе противник на идеята да не изпращаме армията на браздата заради нелегалните мигранти, за да не си развалим отношенията с Турция. За момента Плевнелиев не е казал все още дали е настъпила ревизия в позицията му."Без думи.....ха ха х ауууу кога пак ще избираме президент? Трябва да е гениялен дипломат за да помете след това чудо в политиката! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още