IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tаксиметрова фирма бе глобена за имитация на стикери на конкурент

Клиентите били заблуждавани повече от четири години

15:19 | 14.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Tаксиметрова фирма бе глобена за имитация на стикери на конкурент

Таксиметрова фирма е подвеждала повече от четири години клиентите си със стикери по колите, които имитират наложила се на пазара марка.

Нарушението е  установено от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е глобила с 3520 лв. „ОН Сититранс“ ЕООД. Сумата представлява 8% от общия оборот на дружеството за 2014 г. Комисията постановява прекратяване на нарушението, което подлежи на незабавно изпълнение.

В хода на проучването е установено, че подателят на искането „За едно евро“ ООД и компанията „ОН Сититранс“ ООД предоставят на пазара услугата таксиметров превоз на пътници.

„За едно евро“ предоставя услугата в София от 1999 г. и към настоящия момент. Компанията притежава комбинирана марка, която присъства на предните врати на таксиметровите автомобили. От 2005 г. на задните врати на такситата се поставят стикери, рекламиращи услугите на банка.

Предвид дългогодишното присъствие на пазара КЗК приема, че външният вид на автомобилите се е наложилил сред потребителите най-вече с рекламното си лого във формата на печат с две концентрични окръжности, както и с рекламните стикери.

„ОН Сититранс“ ЕООД поставя на таксиметровите си автомобили два варианта на стикери с изображения, във висока степен сходни с тези на „За едно евро“, информира КЗК.

След съпоставяне на външния вид на такситата на двете компании антимонополният орган намира, че приликите са достатъчни да заблудят потребителите кой предлага услугата, а присъствието на сходни централни елементи измества вниманието от разликите около тях.

При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание факта, че нарушението  продължава повече от четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
emos
преди 8 години
Хвала на такава комисия, дай Боже всекиму такава експедитивност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
emos
преди 8 години
Хвала на такава комисия, дай Боже всекиму такава експедитивност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още