IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber преживя тежка седмица в Европа

Офисите на компанията в Амстердам бяха обискирани от полицията, а двама френски мениджъри бяха изправени пред съда в Париж

16:42 | 02.10.15 г.
<p>
	Протестите на таксиметровите шофьори срещу Uber в Париж през юни <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите на таксиметровите шофьори срещу Uber в Париж през юни Снимка: Ройтерс

Последната седмица се оказа доста тежка за Uber в Европа.

Офисите на компанията за споделено пътуване в Амстердам бяха обискирани от холандските власти, двама от топ мениджърите ѝ се явиха пред съда в Париж във вторник, а в сряда транспорната агенция в Лондон публикува предложения за нови правила, които не зарадваха особено Uber, коментира Enterpreneur.

Холандската полиция обискира офисите на Uber в Амстердам във вторник като част от текущо криминално разследване, заявиха от прокуратурата.

Обвиненията към Uber са за нарушаване на таксиметровите закони в страната чрез услугата UberPOP. Услугата позволява на необучени шофьори и такива без лиценз за такси да предлагат пътувания на по-евтини тарифи. Услугата е различна от редовните на Uber и бе забранена в Холандия през декември.

Законът, забраняващ UberPOP, е в процес на преразглеждане и се очаква ново законодателство да бъде предложено до края на 2016 г.

Междувременно Uber реши да започне съдебно дело срещу холандските таксиметрови закони.

„Естествено оспорваме обвиненията, докато юридическият статут на
UberPOP продължава да се обсъжда в съда, а основният закон е в процес на преразглеждане“, заяви говорител на Uber.

Компанията има кратка и проблемна история във Франция. Двама високопоставени мениджъри на Uber бяха изправени пред съда в Париж в сряда по обвинения в „заблуждаващи търговски практики“ и „съучастие в незаконно упражняване на таксиметровата професия“.

Тибо Симфал, ръководител на дейността във Франция, и Пиер-Димитри Гор-Коти, генералният мениджър за Западна Европа, се явиха пред парижкия съд, но успяха да отложат разглеждането на делото си до февруари 2016 г.

Делото е свързано с услугата UberPOP на компанията. По-рано тази година социалистическото правителство на Франсоа Оланд прие закон, който на практика забранява UberPOP. Услугата беше спряна и остава недостъпна.

Адвокатите на Uber още в началото на процеса поставиха цялото дело под въпрос, твърдейки, че правителството е предоставило пред съда случая твърде бързо, за да успокои таксиметровите шофьори.

По-рано тази година шофьорите на таксита организираха редица протести срещу Uber във Франция. Делото сега ще бъде отложено за следващата година, след като Uber поиска достъп до всички доказателства в процеса.

Uber се опита да изпревари противниците си в Лондон, като дадоха възможност на потребителите си да се подпишат в петиция срещу новите правила, предложени от транспортните власти в британската столица, които нанасят сериозен удар на услугата.

Предложенията на Transport for London принуждават шофьорите да работят само за една таксиметрова компания и правят задължително за таксиметровите оператори предварителните заявки на клиентите им да са до седем дни. Освен това предложенията включват правило, което може да създаде задължително 5-минутно време за изчакване между поръчката на таксито и неговото пристигане.

Uber в момента не предлага усъвършенствана система за резервации и много от шофьорите му работят към няколко компании.

Ако бъдат приети, правилата ще означават край на Uber, който познавате и обичате“, написа Uber в мейл до лондонските потребители на приложението му. „Предложените правила заплашват поминъка на шофьорите, като ги принуждават да карат само за един оператор. Тези правила са безсмислени“.

Ниските цени на Uber причиниха смут сред шофьорите на таксита в Лондон, които организираха множество протести в столицата, причинявайки сериозни сътресения през последните няколко месеца.

Българските органи също допринесоха за лошата седмица на Uber. В сряда върховният административен съд (ВАС) потвърди незабавното изпълнение на решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което се постановява прекратяване на установената нелоялна конкуренция от страна на Юбер Б.В. и Разиер Опърейшънс Б.В. Двете компании предлагат от декември 2014 г. насам в София платформата за споделено пътуване UberX.

От платформата за споделено пътуване обаче коментираха, че ВАС тепърва трябва да се произнесе по същество по жалбата на Uber България срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията. От компанията подчертаха, че десетки хиляди хора вече са избрали Uber като безопасен, надежден и достъпен начин за придвижване из града. Ползите от услугата наскоро бяха потвърдени и от проучване на Асоциация „Активни потребители“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още