IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Сметките ни са криви, ако чакаме да ни поканят в Шенген

България трябва да обяснява непрекъснато защо е важно да членува в Шенгенското пространство, посочи вицепремиерът

10:42 | 18.10.15 г. 5
Кунева: Сметките ни са криви, ако чакаме да ни поканят в Шенген

Оставянето на България извън Шенген поставя в риск страната ни и целия Европейски съюз и ние трябва да имаме ясна пътна карта, коментира пред БНР вицепремиерът Меглена Кунева. 

"Ако очакваме да бъдем поканени и помолени да влезем в Шенген, това са много криви сметки", допълни още тя и посочи, че страната не бива да пропуска "нито един съвет", в какъвто и да е формат, за да посочва ползите от членството на страната ни в пространството.

Кунева беше категорична, че Механизмът за наблюдение няма ролята на санкциониращ елемент, но по отношение на членството на България в Шенген той се оказва точно такъв, защото именно липсата на реформи в съдебната система, отчетена от Механизма, са в основата на нежеланието да бъдем приети в пространството. 

"Ние не знаем къде сме при тази миграционна вълна и при интензивното сътрудничество на страните по отношение на общата европейска граница. Затова и определих състоянието, в което се намираме като ничия земя", каза още вицепремиерът и допълни, че влизането ни в Шенген се превръща в нейна "абсолютна кауза".

Според нея България няма достъп до системите на пространството и не можем да проверим дали са издирвани, както и Frontex не може да охранява външната граница на ЕС, защото не членуваме в Шенген.

"В Шенген се говори за интелигентни граници. Ние откъде ще вземем парите, за да направим нашите граници по –сигурни? През българският бюджет ли, точно сега ли? Безотговорно е ние да спрем да настояваме, въпреки изключително тежките събития", каза още Кунева. 

Тя заяви, че отношението към България след миграционната криза е по-различно.

"Осем години след присъединяването на България към ЕС ние сме извън Шенген. За последната една година, въпреки критиките към съдебната система и неприетия антикорупционен закон, в момент няма нито една държава, която да говори с мен с аргументите – оправете си антикорупцията и съдебната система и после ще видим", допълни още Кунева.

Вицепремиерът определи като нещастен случай инцидента, при който загина афганистански имигрант край Средец и трябва да имаме доверие в българските институции. 

"Гранична полиция е българска институция и ние трябва да ѝ вярваме. Не може да се употребяват думи като убийство. (…) До момента, в който не е казано обратното, ние трябва да защитим българската институция. Да, това е нещастен инцидент", допълни Кунева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Като че ли все повече строители/ки на новото време започват да проумяват (от глупост и алчност) в какво са участвали и какви са ги забърквали, както и колко безпомощни са да повлияят дори малко за да изкупят поне част вината си, , а пътят към спасението започва с публично самопокаяние, връщане на натрупаното и отказ от публични изяви, но колко от дрогираните пациенти на банките имат силата да го направят?!, по-скоро ще го прехвърлят като карма на тея край и след тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
То Шенген е на път да се разпадне, а ние сме се запътили към него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
Хаха, ....аааамиииии важно е да членуваме в Шенген защото така ще има по-малко избити мигранти на българската граница.Така добре ли е г-жа Кукова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Ами Кунева да иде при Ердоган , да целува там каквото и кажат и да се научи как се иска и най вече как се получава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още