IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната комисия одобри Националната здравна стратегия до 2020 г.

Документът ще върне здравноосигурителната система към устойчивост, заяви Петър Москов

17:39 | 03.12.15 г.
Здравната комисия одобри Националната здравна стратегия до 2020 г.

С гласовете на мнозинството парламентарната здравна комисия одобри Националната здравна стратегия до 2020 година, съобщава БНР.

От ДПС не подкрепиха документа, защото в него не е записано, че ще се върви в посока към демонополизация на Здравната каса - действие, което би довело до свободен избор на пациентите на здравен фонд и изпълнители на медицинска помощ. 

От БСП също не подкрепиха здравната стратегия на Министерството на здравеопазването. Според опозицията, ако няма нови източници на финансиране в здравната система, няма как да има и реформи.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов се аргументира с това, че ако нямаме приета Национална здравна стратегия до 2020 г. до края на 2015 година, няма да можем да усвояваме европейските средства от новия програмен период.

Стратегията ще върне здравноосигурителната система към устойчивост. Ще се въведе доброволно здравно осигуряване извън създадените механизми за задължителното здравно осигуряване, каза още Москов.

Националната здравна стратегия 2020 е израз на необходимост от рязък прелом в здравната политика за трансформиране на здравната система с акцент върху промоция на здравето и профилактика на болестите, пише в документа. Пет са стратегическите цели за развитието на здравеопазването в него. Те са подобряване чрез повишаване на благосъстоянието, осигуряване на достъпно и качествено здравеопазване, въвеждане на електронното здравеопазване, осигуряване на кадрови ресурс за посрещане на нарастващите здравни потребности и развитие на науката и иновациите в сектора.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още