IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2020 г. България трябва да гарантира "здравно благополучие" на гражданите си

От десетилетия здравният сектор изостава сериозно спрямо ЕС, отбелязва актуализираната здравна стратегия

14:55 | 11.11.15 г. 1
До 2020 г. България трябва да гарантира "здравно благополучие" на гражданите си

До 2020 година България трябва да гарантира на гражданите си здравно благополучие, високо качество на живот и намаляване на здравните неравенства. Дотогава в страната трябва да бъде изградена всеобхватна, справедлива, устойчива и осигуряваща високо качество здравна система.

Това е записано в актуализацията на Националната здравна стратегия за периода 2014 - 2020 година. Документът беше приет по време на днешното заседание на Министерския съвет, пише правителствената пресслужба.

Актуализацията на стратегията ще бъде внесена за одобрение в Народното събрание.

Нуждата от промяна от правителството мотивират с настъпилите промени през първата година на изпълнение на програмата и новите мерки, стратегии и законодателни промени, свързани със здравеопазването. Анализите и оценките на действията са показали, че през последните десетилетия българската здравна система изостава спрямо ЕС по отношение на ключовите фактори за устойчиво развитие.

Стратегията съдържа три приоритета и свързани с тях политики за преодоляване на нарастващите предизвикателства в системата. На първо място това е създаването на условия за здраве за всички през целия живот, следва развитието и управлението на справедлива, устойчива и ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати, както и укрепването на капацитета на общественото здравеопазване.

Документът представя и начините за обвързване на здравните политики с мерките, осигуряващи равнопоставеност, необходимите въздействия върху социалните детерминанти на здравето и основните предпоставки за функциониране на здравната система.

Политиките за опазване и подобряване на здравето са насочени към генериране на дългосрочен икономически растеж на национално и регионално ниво, както и към осигуряването на ефективно действие на защитните механизми на публичния сектор по отношение на социалното включване и борбата с бедността.

В основата на Национална здравна стратегия 2020 е обединяването на усилията на работещите в различните области и на регионалните общности за опазване и повишаване здравето на нацията, пишат авторите й. Заедно със стратегията е актуализиран и Планът за действие, който включва финансови разчети на мерките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Ша спрете да крадете? Никой не го вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още