IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2015 г. са издадени сертификати за инвестиции на стойност 189 млн. лв.

Пет проекта получиха днес сертификати за инвестиция клас А

17:46 | 22.12.15 г.
През 2015 г. са издадени сертификати за инвестиции на стойност 189 млн. лв.

От началото на годината Министерството на икономиката е издало сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите за проекти на стойност 189 млн. лева.

„С проектите през тази година се очаква разкриването на 1265 нови работни места. Седем от проектите са във високотехнологични производства и услуги, два са в общини с висока безработица", съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Само сертифицираните през декември проекти са на обща стойност от почти 50 млн. лева, а очакваните работни места - 868. Проектите са пет и днес те получиха своите сертификати за инвестиция клас А на официална церемония в Министерство на икономиката. Инвестициите са в областта на високите технологии, в сферата на здравеопазването и услугите.

Два от издадените сертификати са за изграждане на център за високотехнологично лъчелечение на “Асарел Панагюрище Здраве“ и за център за високотехнологични услуги на „IBM България“.

Сертификат за инвестиция клас „А“ получиха още „Мелексис България” за инвестиционен проект за увеличаване на производствения капацитет и „Куинтайлс България“ за клинични операции от тип Аутсорсинг на бизнес процеси, както и „Райсволф България” – за изграждане на собствена административна сграда, архивохранилище и център за унищожаване на носители на данни.

За първите десет месеца на тази година преките чуждестранни инвестиции в страната възлизат на 1,37 млрд. евро и те вече надхвърлят общия размер на чуждестранни инвестиции за цялата 2014 година, съобщи още Божидар Лукарски.

Според него увеличението на паричните потоци може да бъде обяснено с позитивното отношение на инвеститорите към страната ни. Показателно за доверието на бизнеса е и фактът, че почти всички сертифицирани през този месец инвестиционни проекти предвиждат разширяване на съществуващата дейност на фирмите у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още