IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАБХ планира непрекъснати проверки в млечните ферми

На 31 декември изтича срокът за привеждане на стопанствата в съответствие с европейските хигиенни норми

15:27 | 23.12.15 г.
БАБХ планира непрекъснати проверки в млечните ферми

Непрекъснати проверки в млечните ферми и млекосъбирателни центрове – това предвижда план на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и агроминистерството за контрол върху производството на сурово краве мляко.

Припомняме, че 31 декември 2015 г. е крайната дата, след която всички кравеферми в България трябва да произвеждат сурово мляко, отговарящо на европейските хигиенни норми.

Ангажиментите за хигиенизиране на производството бяха поети с подписването на договора за присъединяване на България към ЕС. Млекопроизводителите имаха възможност да преработват все още неотговарящо на изискванията на ЕС сурово краве мляко, предназначено само за национален пазар, в рамките на преходен период.

След 31 декември производството и предлагането на краве мляко ще бъде аналогично с другите държави в ЕС и в съответствие с регламентите.

Вчера стана ясно, че малките ферми, които не отговарят на нормите, няма да могат да предлагат на пазара прясно и кисело мляко. Продукцията им обаче може да се изкупува от мандри, които да правят от неотговарящото мляко сирене и кашкавал с дълъг срок на зреене.

Днес от БАБХ информират, че планът за контрол включва шест основни мерки - актуализация на законови и административни мерки, стратегия за лабораторен анализ на млечните проби, промяна на настоящата система за вземане на проби, актуализация на информационната система ВетИС в БАБХ.

Ще има повторна проверка на фермите за краве мляко, за да се гарантира, че млечните продукти отговарят на европейските изисквания.

Агенцията планира непрекъснати проверки след оценка на риска за всички млекодобивни стопанства и млекосъбирателни центрове в населените места и на изкупвачите на сурово мляко за спазване на националното законодателство и това на ЕС.

Няма да бъде спрян достъпът на българското мляко и млечни продукти на европейския пазар, твърди Агенцията по храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още