IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Искаме да влезем в Шенген и не се страхуваме

Ние сме европейци и желаем обединена и силна Европа, твърди президентът пред Corriere della sera

13:51 | 30.01.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Шенген не е само една директива или едно правило в повече. Шенген е мечтата на всички европейци да пътуват в цяла Европа без бариери и без паспорт. Когато времената са трудни, а днес са такива, е необходимо да знаеш кой си, да следваш мечтите си, да планираш бъдещето си. Когато времената са трудни, не трябва да се водиш от страховете си, а трябва да знаеш кой си и накъде си тръгнал“. По този начин  президентът Росен Плевнелиев отговаря на въпрос за вестник Corriere della sera защо страната ни иска да стане част от Шенгенското пространство.

В материала държавният глава призова европейските си колеги да не отстъпват от визията, заложена в основата на ЕС, за Европа без вътрешни граници. В интервюто си президентът посочва още, че ЕС е създаден не от „националното късогледство“, а в името на запазването на мира. „Съществува един-единствен начин мирът да бъде гарантиран - когато европейските нации достигнат това ниво на сътрудничество и интеграция помежду си, което да направи бъдеща война невъзможна“, добавя президентът. 



След влизането си в ЕС България е „стъпила на правилния коловоз“ и регистрира прогрес, посочва Росен Плевнелиев. „Все още не сме богати, имаме да извървим нашия път, но икономиката ни за този период е нараснала три пъти. Най-важната дума за мен не е растеж, а прогрес“, заявява държавният глава.

Президентът отбелязва, че в региона се наблюдава нестабилност – като тази в Република Македония, промяната на геостратегическия баланс в Черноморския регион, напрежението в отношенията между Русия и Турция, вълни от имигранти. „България играе своята важна роля на пресечна точка. Ние знаем кои сме и накъде сме тръгнали. Ние сме европейци и желаем обединена и силна Европа“, заявява Росен Плевнелиев.

След Франция, България има най-висок процент жители мюсюлмани, около 9 на сто, което отговаря на близо 650 000 спрямо 7,3 души население. Те живеят мирно, добре интегрирани са в обществото. Постигнахме кохезия между религиите, от което се гордеем. По този начин президентът обяснява липсата на български граждани в т. Нар. „foreign terrorist fighters“ (чуждестранни терористични бойци).

На въпрос за това как се справя България с бежанския натиск президентът заявява, че няма противоречие между спазването на човешките права и опазването на външните граници на ЕС.

„От 31 000 души, които са регистрирани през 2015 г. и с които е проведено интервю, около 12 000 бягат от войни и ние ще се погрижим за тях. На икономическите имигранти не може да се предостави статут на бежанци“, казва още Плевнелиев пред авторитетното издание.

Bloomberg TV Bulgaria ще излъчи най-дългото телевизионно интервю на президента Росен Плевнелиев в понеделник в предаването „Бизнес старт“. В разговор с водещата Ганиела Ангелова президентът ще коментира представения през тази седмица доклад на Европейската комисия и бъдещето на съдебната реформа, разминаванията с вицепрезидента Маргарита Попова и диалога с Дондуков 1. Ще се бори ли за втори мандат? Кои са олигарсите и какво трябва да се случи, за да няма олигархия в България? Каква е равносметката му като държавен глава - критиките, грешките и успехите?

Всички отговори от президента – само в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria в понеделник, 1 февруари. „Бизнес старт“ започва в 7 часа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Плевналиев е п р е д а т е л!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
И аз искам силна и обединена Европа, но първо да се изхвърли НАТО, другото е лесно!Иначе, Плевналиев, е ***, ***, и определено не е български президент!И не ми и олеква като го наричам така, което означава, че положението е трагично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
contra2
преди 8 години
Ако ЕС отстъпи на изнудванията на турция и им разреши визова свобода в Шенгенското пространство - то тогава НИЕ не бива да сме в Шенген. Това е повече от логично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2015/03/%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%A0%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE.jpg:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Бойчо , браво ...снимката казва всичко !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още