IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната заплата на лекар от спешно отделение е станала 1 500 лв.

Премиерът откри новото спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна” с инвестиция за над 1 млн. лева

17:39 | 24.03.16 г. 1
<p>
	Хеликоптерната площадка на Университеската болница &quot;Света Анна&quot;. <em>Снимка: МБАЛ&nbsp;&nbsp;&quot;Света Анна&quot;</em></p>

Хеликоптерната площадка на Университеската болница "Света Анна". Снимка: МБАЛ  "Света Анна"

Средната заплата на лекар, работещ в спешно отделение, е 1 500 лева, а на медицинска сестра - 900 лева, от началото на годната. Необходимите средства в размер на 20 млн. лева са осигурени от държавата. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов, който заедно с премиера Бойко Борисов участва в откриването на едно от най-модерните спешни отделения в страната - към Университеската болница "Света Анна" в София, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Новото спешно отделение на болницата e разположенo на повече от 1 000 кв.м., разполага с 10 легла за прегледи, 2 противошoкови легла и 10 легла за 24-часово наблюдение. Спешното отделение разполага и с ехографска апаратура, дигитален рентген, клинична лоборатория и апаратура за спешна реанимационна дейност към всяко едно от леглата. Има и операционна зала за хирургически интервенции. 

Очаква се през новия спешен център на УМБАЛ „Св. Анна“ да преминават 40 хил. души годишно. Общата инвестиция е за над 1 млн. лева, осигурени от държавата.

Съгласно концепцията на Министерството на здравеопазването идентични центрове ще бъдат изградени във всички областни градове в България.

„Със здравния министър Петър Москов днес откриваме изцяло ново отделение по спешна медицина в УМБАЛ „Света Анна“. За момента то е единствено по рода си в България, имайки предвид най-модерната апаратура, която се предлага и която бе осигурена”, каза Борисов.

Спешното приемно отделение е част от спешния болничен комплект, който тепърва ще се разширява и развива. Хеликоптерите са един обикновен санитарен транспорт. Ние осигуряваме комплексно лечение, заяви директорът на "Света Анна" д-р Славчо Близнаков, цитиран от БНР.

„Всяко едно спешно приемно отделение в България в рамките на следващите 2 години ще изглежда така, както е това”, допълни Москов. Държавата ще заплаща превоза с хеликоптер, увери Москов. Лекарите ще лекуват с най-модерната техника у нас, допълни той. 

Здравният министър отговори, че ако съдът уважи иска срещу стандарта по спешна медицина, той ще се преработи и пак ще влезе в сила, защото е в полза на пациентите, допълва БНР. Москов беше категоричен, че за извънболничната помощ са осигурени 15 на сто повече средства през тази година и повод за протести не би следвало да има, но всеки лекар има това право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
b_gospodinov
преди 8 години
Така ли?! И откога, че аз нещо на съм разбрал? Утре съм дежурен, ще питам колегите от СПД- то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още