IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разкрити са схеми за източване на Здравната каса във Враца, Сливен и Пловдив

Продължават злоупотребите с дипломи на лекари и с неизвършени медицински дейности

11:57 | 16.04.16 г.
Разкрити са схеми за източване на Здравната каса във Враца, Сливен и Пловдив

Продължават злоупотребите с дипломи на лекари и с неизвършени медицински дейности, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, цитиран от БНР.

Разкрити са схеми за източване на Здравната каса във Враца, Сливен и Пловдив, които са проверени от Изпълнителната агенция „Медицински одит”, каза Ваньо Шарков.

„Единият е класически пример за това как се използва диплома, без да има реално присъствие на колега, който да работи. Използването на диплома става в болницата във Враца, в същото време колегата работи в специализираната извънболнична помощ в Шумен. Установено от проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" е отчитан като участник в оперативни процедури, асистира по време на операции, в същото време отчита високо специализирани медицински дейности, или участия в ЛКК или в първични или вторични прегледи в Шумен", обясни той.

Лекарят и директорът на болницата във Враца ще бъдат отстранени след заседание на Общото събрание.

И друг случай - възрастен пациент подава сигнал до МЗ, че в частна болница в Пловдив , където той постъпва с направление в кардиологичното отделение, заплаща за престой, а не му се дава документ. След това пациентът излиза с епикриза, че му е направена операция и въпреки възражението му, че такава не му е правена, болницата си получава парите по клинична пътека, установява проверката. 

Пациентът е отишъл да бъде прегледан, отказан да бъде хоспитализиран, след това е разбрал, че е лежал в болница. Той е отишъл с оплакване с кашлица, затруднения в дишането, а отчитан по клинична пътека - стеатозен хепатит.

Има и други сигнали от хора, които взимайки от касата код, с който можеш да влезеш да видиш своето здравно досие, установяват, че са лежали в болница, която дори не знаят къде се намира.

Има системен проблем, призна заместник-здравният министър доктор Ваньо Шарков и усилието за справяне трябва да бъде съвместно със здравните институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още