IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтират 150 язовира след проверка

54 язовира са с предписания за понижаване на водното ниво или временно извеждане от експлоатация

16:34 | 07.06.16 г.
Ремонтират 150 язовира след проверка

150 язовира ще се ремонтират след проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

От началото на годината до 1 юни са проверени 1738 язовира при планирани 3620 проверки за годината, съобщават от агенцията. Самостоятелно агенцията е проверила 1489, а в рамките на май са направени и 238 контролни проверки. Издадени са над 7700 предписания за установените неизправности при експлоатацията им. 

Сред пропуските за отстраняване са назначаване на оператори или изработване на техническо досие, понижаване на водното ниво до кота основен изпускател, изработване на програма за технически контрол, както и временно извеждане от експлоатация. 

54 язовира са с предписания за понижаване на водното ниво или временно извеждане от експлоатация. От тях към момента са източени 40 язовира. Повечето от собствениците са започнали и отстраняване на неизправностите. 

Още през първото тримесечие на годината агенцията за метрологичен надзор изпрати писма с препоръки до областните управители да понижат нивата на язовирите до 70 на сто от обема им с цел осигуряване на свободен резерв, припомнят от агенцията.

Създадена е координация и взаимодействие между институциите за обмен на данни при усложнени метеорологични условия. В изпълнение на заповеди на областните управители са проверени съвместно 249 язовира.

По данни на МОСВ и МВР от 2015 г. язовирите в страната са 5158, като в края на годината, след проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, броят им ще бъде актуализиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още