IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Можем да влезем в еврозоната не по-рано от две-три години

Няма признак, който да показва, че приемането на единната валута ще доведе до трус в икономиката ни, заяви вицепремиерът

14:34 | 06.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Срокът за влизане на България в еврозоната не може да е по-кратък от две-три години оттук нататък. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос от партия АБВ в рамките на парламентарния блиц контрол.

Въпросът на депутата Мариана Тодорова беше относно има ли целенасочена държавна политика за приемане на еврото и какви са мотивите на правителството това да се отложи във времето.

Дончев беше категоричен, че посоченият период от 2-3 години до влизането ни в еврозоната е "най-екстремно краткият срок". Вицепремиерът напомни, че срокът не може да е по-кратък от посочения, погледнато от днешна дата, тъй като трябва да престоим в т. нар "чакалня" за валутния съюз. 

По думите му процесът не е нито кратък, нито прост.

Да не забравяме, че това е и въпрос на политическо решение, което би могло и да не се базира на изпълнените технически критерии, посочи вицепремиерът. И допълни, че е рано да се коментира доколкото политическите настроения не могат да се приемат за ориентир в момента.

Томислав Дончев подчерта, че плюсовете и минусите за присъединяване към еврозоната са известни, като позитивите са повече. Поели сме ангажимента да приемем единната валута като страна членка на ЕС.

Вицепремиерът опроверга и опасенията, че с влизането в еврозоната, ще се повишат цените у нас. По негови думи няма признак или индикатор, който да показва, че приемането на единната валута ще доведе до трус в икономиката ни.

Напротив, по-добрите позиции за инвеститорите ще донесат ползи за икономиката ни, каза Дончев. Практиката на другите държави, придъединили се към еврозоната, показва, че при въвеждането на еврото промените по отношение на цените са временни и не променят общата ценова конюнктура.

Наш приоритет е да сме в клуба на най-интегрираните държави в Европа, допълни вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
нЕма. Обаче ще има един хубав трус в курса и реалността 5лв за евро хич не е за подценяване. Има да се избива натрупана инфлация, това да блъскаш с борд за десетилетие не е майтап работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Е те вички без Бъчварова са ВИПОНД та... май не :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Manyface God"
преди 7 години
Този господин не е финансист, нали? Как е обучен да разпознава признаци, неразпознаваеми дори и от финансисти? Всъщност в това правителство има ли изобщо финансист? Всъщност има ли изобщо министър, който е с нужното образование за длъжността си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още