IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат задължителни обществени посредници в големите общини

В момента от 265 общини в страната само в 9 има назначени омбудсмани

09:30 | 02.08.16 г.
Депутати предлагат задължителни обществени посредници в големите общини

Група депутати от Реформаторския блок, БСП Лява България, ДПС и Патриотичния фроннт предлагат по-големите общини с население над 20 хил. души задължително да назначават обществен посредник.

За малките общини назначаването на омбудсман е пожелателно.

Общественият посредник ще приема жалби и сигнали от гражданите при нарушаване на техните права и интереси от страна на местната администрация или организации, става ясно от проект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Текстовете са публикувани на сайта на Народното събрание.

Посредникът е предвидено да уведомява и прокуратурата, когато има данни за извършено престъпление от общ характер, както и да отправя предложения и препоръки за възстановяване на нарушените права и граждански интереси.

Обществените посредници се предлага да се избират тайно от местните парламенти с мандат от пет години. Един и същи обществен посредник може да бъде избиран за длъжността не повече от два мандата, предвиждат предложенията за промени в закона. 

Посредниците ще имат право да действат и по своя инициатива. Те се задължават освен това да отговарят на лицата, подали жалби, в 14-дневен срок от постъпването на жалбата/сигнала, за които пък трябва да поддържат публичен регистър.

Вносителите посочват в мотивите си, че фигурата на обществения посредник е регламентирана в Закона местното самоуправление и местната администрация още през 2003 г. С предложените промени се цели уеднаквяване на правилата за избор.

Вносителите допълват, че според проучване на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 265 общини в страната само в 9 има назначени омбудсмани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още