IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваня Нушева: Резултатите от референдума ще донесат много проблеми

Ефектът от мажоритарната система ще доведе до парламентарно представяне само на две или три политически партии, смятат от "Прозрачност без граници"

10:58 | 07.11.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Резултатите от референдума и трите позитивни отговора биха донесли много повече проблеми, отколкото позитиви, обяви Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" в ефира Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея ефектът от въвеждането на мажоритарната система ще доведе до ограничаване политическите партии, които ще влизат в парламента.

"Намаляването на държавната субсидия е нужно, но фиксирането на субсидията на 1 лв. ще направи политическите партии отново зависими от фирми и частни интереси", каза тя и допълни, че малките партии ще бъдат поставени в неизгодна позиция.

Според нея задължителното гласуване на избори и референдуми ще доведе до легитимиране на поредица от популистки идеи.

Нушева посочи още, че организационните нередности са продължили да доминират и при вчерашните избори, като освен традиционните нарушения, е имало и други, допускани поради неинформираност на администрацията как да борави със списъците и бюлетините за референдума. "Делът на организационните нередности достигна 80%, агитацията и рекламата - 12%, контролираният вот – 9,5%", обяви тя Нушева. 

„Самият процес на кампанията подсказваше, че в крайна сметка ще има усложнения и недоразумения, защото през цялото време беше съпътствана с трескава подготовка, но липсва на разяснителна кампания в полза на истински информирания избор. Всичко това даде своето отражение, но високата избирателна активност показва, че оттук нататък трябва нещо да се направи“, коментира от своя страна Славея Христова от "Болкан Асист", която също беше в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя обяви, че дори и да се приемат трите предложения, те не могат да влязат автоматично в сила и истинският дебат тепърва предстои.

"Ако нещата влязат за обсъждане в парламента, народните представители ще се опитат популистки да създадат впечатление, че решението, което взимат, е в полза на това, което хората са решили. Така или иначе промени трябва да има, въпросът е дали ще е в целия модел", каза още Христова.

Вижте целия разговор във видеото, а повече по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
MG
преди 7 години
Всичко е било пресметната предварително , така че да не може да гласуват всички , тъй като времето е твърде малко за големият брой избиратели в всички секции!!! Нашата беше от 600 човека и успяха да гласуват само 70% приблизително!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Alx
преди 7 години
Щом имаше опасност да ни донесат проблеми защо не проведохте една задълбочена и сериозна кампания да разясните какъв е тоя референдум и как да гласуват хората? Ами се правихте на умрели лисици и едва след референдума се сетихте за него?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
toto 2
преди 7 години
Ами 2-3 партии са достатъчни ,много хубаво ще стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 7 години
все тая с тези кандидати и гласоподаватели ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още