IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либерализирането на цените се проточи 15 години

Хората не бяха склонни да търпят несгоди толкова дълго, „шоковата терапия“ се превърна в плашило, коментира експерт

17:28 | 10.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm; font-weight: normal">
	<em><font color="#000000"><font face="Times New Roman, serif"><font size="2">Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</font></font></font></em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След 27 години датата 10 ноември сякаш е забравена, но тя промени коренно развитието на държавата ни, на социалистическия лагер и на цяла Европа. Това коментира докторът на икономическите науки и редактор в Bulgaria On Air Красимир Лаков в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него тогава „България се върна към едно демократично развитие, каквото е имала.“

Това, което се случи на 10 ноември 1989 г., не беше толкова революционно, а един вътрешнопартиен преврат, стимулиран от Кремъл. Събитията дойдоха след външни промени - в Европа, в света, обясни Лаков.

По думите му процесът, който се асоциира с 10-ти ноември, започва през 80-те години, когато политическата власт е трансформирана в икономическа.

„След промяната, по време на т. нар. кръгла маса и след това, големите спорове бяха около това с каква скорост да се случат промените – дали да се приложи  „шокова терапия“, или да се върви крачка по крачка", посочи Лаков.

"Много хора считаха, че този постепенен преход и постепенното либерализиране на цените и търговските отношения би било по-леко за населението. Считаше се, че поетапното навлизане на пазарите ще бъде по-плавно и по-безболезнено. Оказа се точно обратното. Защото, когато станаха промените, хората бяха склонни да изтърпят известен период на несгоди, но когато това се проточи - 5-10-15 години, настроенията се промениха“, допълни той

Икономистът е категоричен, че в България „шоковата терапия“ се превърна в плашило“.

Той напомни, че страните, където беше приложена "шоковата терапия" - Полша, Чехия, балтийските държави - много по-бързо тръгнаха към пазарно стопанство.

„Цените се вдигнаха шоково, но след известно време се получи и шоково вдигане на заплатите, защото стимулите и пазарът бяха други", допълни Лаков. "При нас не стана нито едното, нито другото. Цените се вдигнаха с държавна намеса, огромна част от икономиката остана държавна чак до 1997 г. Държавата принуждаваше банките да дават кредити на държавните предприятия, които те не можеха да върнат, и това доведе до огромния банков катаклизъм. Много бавно, много трудно, с много пречки и саботажи пазарното стопанство дойде в България. Макар и доста по-късно, но трансформацията на собствеността е факт“, каза той.

Как „бащата на шоковата терапия“ Лешек Балцерович при срещи с икономическия екип на правителството в началото на 1991 г. даваше съвети, които обаче не бяха приложени. Как Луканов потърси помощ от Американската търговска камара и беше направен планът „Ран-Ът“, какво се случи със собствеността, разказва Красимир Лаков.

Вижте целия раговор във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още