IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: България не е готова за сто процента мажоритарен вот

По думите на новоизбрания президент проблемът не е само в нов Изборен кодекс, но и в т.нар. изборна география

12:31 | 26.11.16 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румен Радев.<em> Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Румен Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България не е готова за сто процента мажоритарен вот, коментира пред журналисти новоизбраният президент на Република България Румен Радев след като присъства на разширеното заседание на Националния съвет на БСП в София.

"Проблемът не е само в нов Изборен кодекс, проблемът е в районирането на страната или т.нар. изборна география", коментира той. "Това е сложен процес - ако някой ви каже, че ще го направи за два дни, не се заблуждавайте", каза Радев. "Категорично поддържам мажоритарния вот, но според мен с цел избягване на изкривяване, на рисковете, до които води един такъв сто процента мажоритарен вот във вида, в който ни се предлага, трябва да имаме и пропорционален елемент", смята новоизбраният президент. 

Попитан дали можеше да се избегне бунтът в Харманли, Румен Радев коментира, че причините за случилото се са много комплексни. "Тук става въпрос и за изпреварваща информация, и за работа на службите в този център", посочи той. Радев отбеляза, че центровете се пренаселват и отдавна се алармира за това. Според него трябват по-спешни мерки за екстрадиция. "Вече имаме споразумения в рамките на ЕС и това трябва да се усети", добави той.

Според Радев България трябва да положи още усилия за защита на границите си и да настоява за повече помощ от ЕС. На въпрос коя е подходящата дата за предсрочните избори, новоизбраният президент каза, че това ще се реши в консултации с партиите, но има и конституционно определени срокове, които ще държи да бъдат спазени.

Същевременно лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията предлага да се пристъпи към въвеждане на мажоритарен избор със смесена избирателна система. Тя посочи, че на днешния пленум ще бъде предложен проект за решение относно резултатите от националния референдум. Нинова каза, че по време на кампанията са агитирали да се гласува на референдума и да се отговори с три "не" на поставените въпроси, но днес политическите сили трябва да се съобразят с волята на хората и призова за отговорно отношение към темата.

Нинова съобщи, че ще предложат и решение за промяна в БСП. „Ще помислим на конгреса на 4 и 5 февруари да дадем пример за категорична промяна в партията“, каза тя. Според Нинова трябва да се помисли и за нов съвременен вариант на лява коалиция.

„Нашата цел са предсрочни парламентарни избори и тяхното спечелване“, декларира лидерът на БСП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
ами той го е провокирал и ето сега каза "оп депортират се в края на декември". В държавата ни ще има ред чак след 15 тина години по-рано ньет, но да видим ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
doc
преди 7 години
"Категорично поддържам мажоритарния вот, но според мен с цел избягване на изкривяване, на рисковете, до които води един такъв сто процента мажоритарен вот във вида, в който ни се предлага, трябва да имаме и пропорционален елемент"...mnogo prikazki,edno goliamo nishto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
Още не е действуващ президент , но добре е че вижда ситуацията . Щото за разлика от предния , може да мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
mrynmryn
преди 7 години
Тоя от два дни президент и вече знае за какво сме готови и за какво не....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
vinsa
преди 7 години
Когато гласува за политици народа не е ***, когато гласува на референдум е *** ... не останаха прости вече да вярват на политиците и се чудят какво да правят хах ... само да не вземе Боко да провокира проблем с емигрантите и да каже - видяхте ли, докато бях аз проблеми нямаше и айде пак на власт. Те така правят политиците - създават сами проблем и после ви предлагат решение ... бесило, бесило за тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 5
redcretin
преди 7 години
Комунето не може да изпусне кокала доброволно - сега ще прави каквото му наредят, поредния президент - кукла на конци.След едно поколение няма да има вот въобще, слава Богу! Ще остане само територията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 7
Спящият бик
преди 7 години
*** е, защото избра генерала напук на Борисов! Ама на референдума - ***, не *** - гласува. Сега да видим умните политици дали имат здрави *** да му откажат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
право дума генералот, народот ни е още доста просс за това нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 7 години
Предното беше за Птицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 4
deant
преди 7 години
Реалните избиратели в България за около 4 мил. Не знам как ги смяташ 7. Дори Двата милиона, които ни казват, че са навън, не ласуват като 2 милиона. Дори един милион не се събира. Толкова за тяхната заинтересованост. Списъците са пълни призраци. Мажоритатния вот е супер! Само, че с него ръка за ръка трябва да върви и намалянето на депутатите, не на 1/2, а на 1/3. Тогава 1 лев/глас ще е предостатъчен да се финансират. Защото партиите ще са много по малобройни и ще имат по-малко разходи, които между другото трябва да са публикувани до стотинка в специален регистър, който всеки да може да следи. Това важи и за приходите им от дарения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още