IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАМТН ще глобява собственици на язовири за неизпълнени предписания след проверки

Все още има съоръжения с неизяснена собственост

16:11 | 02.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Всички потенциално опасни язовири в страната са проверени от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщи Агенцията.

По данни на МВР те са 804. От тях 31 са на НЕК ЕАД, предприятие “Язовири и каскади”, 11 на  ВиК дружествата към МРРБ, 173 на дружествата към агроминистерството, за един язовир отговаря поделение на Министерството на отбраната, а 588 са общинска и друга собственост. 

Издадени са предписания за понижаване на нивото до кота „мъртъв обем“ на 115 язовира. Предписанията за техническото състояние на язовирните стени, преливните съоръжения и основните изпускатели, свързани с безопасната техническа експлоатация, са 5 736 броя.

За необходимата документация има 7 983 предписания. Срокът на предписанията изтича в края на годината, след което започват повторни проверки. При неизпълнение ще бъдат налагани санкции.

Инспекторите са проверили допълнително 964 язовира, които не са фигурирали в изходната база данни, предоставена на Агенцията от различни институции (МОСВ, областни и общински администрации, експлоатационни дружества, собственици и други).

Все още има обекти с неизяснена собственост, затруднения и при предоставяне на актовете за собственост, а за част от проверените язовири все още не е назначен оператор. За някои язовири липсва и технически персонал.

Отчетът е изпратен и до Върховната административна прокуратура (ВАП).

Агенцията призовава собствениците да възложат подробно техническо обследване за язовирните стени и съоръженията към тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още